Menstruatia dupa nastere este un subiect care preocupa orice proaspata mamica.
Nasterea aduce odata cu ea o serie larga de schimbari cu care mamica va trebui sa se conformeze inca din primele zile. Activitatea hormonala este destul de intensa, favorizand grabirea recuperarii postpartum.
Cu toate ca lahuzia determina o sangerare abundenta pe o perioada mi lunga, aceasta nu va trebui, totusi, confundata cu prima menstruatie. In lahuzie are loc procesul de curatare al uterului, un factor favorizant pentru vindecarea de dupa nastere, prevenind infectiile. Lahuzia se intinde pe o perioada de sase saptamani, la inceput scurgerile fiind de un rosu intens si abundente, pentru ca dupa circa 10-12 zile acestea sa devina mai slabe cantitativ si de culoare galbuie.
Menstruatia dupa nastere apare putin mai tarziu si depinde in mare masura de decizia mamei de a-si alapta bebelusul. Cu alte cuvinte, in cazul in care mama nu alapteaza, menstruatia ar putea reveni mai repede, in circa 10-12 saptamani. Cu toate acestea, ciclurile menstruale ar putea fi usor dereglate, influentand durata acestuia.
In cazul in care mama isi alapteaza bebelusul, atunci menstruatia ar putea reveni mai tarziu, in circa sase luni, fiind influentata de activitatea hormonilor responsabili de producerea laptelui matern.
Menstruatia dupa nastere ar putea fi mult mai abundenta decat s-ar fi asteptat proaspata mamica. Daca inainte de sarcina ciclul menstrual era mai scurt si mai slab cantitativ, dupa nastere este posibil ca acesta sa fie mai lung si mai abundent. Chiar si asa, totul se va regla in scurt timp, activitatea organismului reluandu-si cursul sau firesc.
Dupa nastere, tot mai multe mamici ajung sa se intrebe daca pot ramane insarcinate chiar si in lipsa menstruatiei. Ei bine, acest lucru este posibil intrucat ovulatia s-ar putea produce chiar si in absenta ciclului menstrual. Tocmai de aceea, alaptarea nu este considerata cea mai sigura metoda contraceptiva.