Metoda clasica de calculare a calendarului pentru depistarea perioadei fertile nu este atat de simpla pe cat s-ar parea.
Pentru a-ti putea calcula singura data in care ovulezi va trebui sa stii destul de exact care este durata ciclului menstrual si mai ales data la care ati avut ultima menstruatie. In cazul in care nu cunoasteti asemenea precizari, avand un ciclu neregulat, calculul devine din ce in ce mai dificil.
Prin calcularea perioadei fertile cu ajutorul calendarului veti putea fi ferita de o sarcina nedorita. Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca nu intotdeauna o asemenea metoda este si cea mai sigura, existand situatii in care femeia a ramas insarcinata desi stia ca nu este in perioada ovulatiei.
Iata o modalitate de calcul a unui ciclu regulat:
- Se trece pe un caiet prima zi a mentruatiei;
- Se noteaza celelalte zile pana la ultima zi de dinaintea urmatoarei menstruatii;
- Se scad 14 zile in cazul in care ciclul tau menstrual are durata de 28 de zile.
- Ziua a 14-a rezultata este ziua in care organismul tau este la ovulatie;
- Perioada fertila se calculeaza scazand cinci zile din ziua rezultata (14) si adaugand doua. Asa ca, 14-5=9 si 14+2=16. In perioada 9-16 veti avea sansele sa ramaneti insarcinata, fiind in perioada fertila.
Metoda calendarului este mai greu de stabilit in cazul in care ciclul tau este neregulat, necunoscand data in care se va produce urmatoarea menstruatie. Pentru o mai mare eficienta va trebui sa fiti atenta la o perioada de sase luni si sa notati pe un caiet data la care are loc menstruatia in fiecare luna. In cazul in care durata variaza intre 25 si 31 de zile, se ia in calcul cea mai mica valoare, dar si cea mai mare. Veti scadea astfel 25-14=11 si 31-14=17. In perioada 11-17 va trebui sa cunoasteti ca ovulatia se va produce. Perioada fertila va fi mai mica cu cinci zile decat valoarea minima si mai mare cu doua zile decat valoarea maxima, asa ca intre ziua a sasea si a nouasprezecea nu veti putea face sex decat protejat in cazul in care nu va doriti un bebelus.