Te confrunti cu treziri multiple ale copilului tau sau iti doresti sa-l invati sa adoarma singur sau sa-si lungeasca somnul de peste zi si ai aflat ca sleep trainingul te poate ajuta. Iata care sunt aceste metode prin care il poti invata pe cel mic sa adoarma singur.
Daca ai un copil cu varsta de peste 4 luni- 4 luni si jumatate (varsta corectata fata de 40 de saptamani de sarcina) si vrei sa stii ce metode exista si ce ar trebui sa alegi, poti citi in continuare. Daca insa ai un copilas de pana la aceasta varsta, e bine sa stii ca pana la aceasta varsta nu se face sleep training, dar se poate invata copilul sa adoarma singur si sa previi problemele de somn ulterioare.
Metodele de sleep training sau sleep coaching sau de invatat copiii sa adoarma singuri din care avem de ales sunt urmatoarele:
– Metoda „Progresiva” („Fade away”): Conform acestei metode, odata ce ai pus copilul in patut treaz, stai langa el si ofera-i cuvinte de linistire pana cand adoarme. Iti veti oferi comfort psihic si verbal, in loc de a-l adormi la san, cu biberonul sau leganat. Este un proces progresiv in care iti micsorezi atat timpul petrecut cu el, cat si linistirea oferita. La inceput e bine ca cel mic sa fie luat in brate pentru linistire, sa-l ajuti sa faca pasi mai mici pentru linistire, insa este esential sa-l pui pe copil tot timpul jos cand inca este treaz.
– Metoda „Scaunul” („Camping out’): conform acestei metode, odata ce ai pus copilul in patut treaz, te asezi pe un scaun langa el. Trebuie sa revii pe pozitia de pe scaun de fiecare data cand se trezeste si stai acolo pana cand adoarme. Metoda presupune mutarea scaunului, scopul fiind ca cel mic sa adoarma fara tine;
– Metoda „Verifica si consoleaza” („Gradual check”): cunoscuta ca metoda Ferber. Dupa rutina de linistire, pui copilul treaz in patut si parasesti camera. Vei reveni dupa perioade de timp predeterminate, pentru a-l linisti. Aceasta metoda presupune cresterea timpilor dupa care intri in camera copilului;
– Metoda „Cry it out” (CIO) sau „Extinction”. Urmand o rutina de somn de linistire, pune copilul in patut si paraseste camera. Nu intra la el pana la ora de trezire sau la ora de „masa”, in functie de caz si de varsta copilului.
– Metoda „Graduala”, este o metoda cu mai multi pasi prin care copilul primeste din ce in ce mai mult control, treptat si in ritmul copilului, putand sa dureze chiar 2-3 luni. Aceasta metoda poate fi folosita cu succes de adeptii attachment parenting-ului pentru ca este cea care in care copiii nu sunt lasati singuri sa planga, se si poate folosi in cadrul tuturor categoriilor de varsta ale copiilor, etapele din cadrul metodei graduale fiind adaptate corepunzator in functie de punctul de plecare, punctul de sosire si ceea ce poate parintele sa faca.
– Metoda „Personalizata”: de la punctul de plecare si unde vrem sa ajungem stabilim impreuna modul in care familia se simte in echilibru, aplicand tehnici de „Hand in Hand”, in care suntem alaturi de copil, insa punem o limita la modul de adormire vechi, ascultand supararea/ frustrarea copilului ca nu mai primeste acelasi lucru, fiind alaturi in procesul de invatare a noului mod de adormire.
– Metoda „Nu face nimic”. Putem spune si ca aceasta este o metoda, daca il alaptezi pana cand adoarme, il legani pana cand adoarme, il plimbi cu masina sau carutul sau il plimbi pe brate prin casa. Este in regula daca functioneaza pentru tine. Problema este ca somnul copilului va depinde in totalitate de acesti stimuli externi. Nici el, nici tu nu veti avea liniste si familia ca intreg va fi afectata.
Sursa: Mona Ciurezu, specialist somnologie, www.bebedoarme.ro