Metode de depistare a inteligentei scolarului sunt destul de numeroase. Cu toate acestea, nu multi sunt parintii care ajung sa fie constienti de faptul ca, uneori chiar in lipsa notelor mari, copilul poate fi inteligent.
Potrivit psihologilor, a fi inteligent inseamna a te adapta unor situatii concrete de viata. Cu alte cuvinte, orice copil este inteligent intr-un anumit fel. Unii sunt orientati catre inteligenta inventiva, altii catre cea creativa, iar unii catre cea pragmatica.
Chiar daca notele scolarului nu sunt cele mult asteptate de catre parinti, acestia nu pot spune ca au un copil mai mult sau mai putin inteligent. Indiferent de notele obtinute la scoala, orice copil este inteligent.
Una dintre cele mai uzuale metode de depistare a inteligentei scolarului este testul de inteligenta. Fiind pus in fata unor situatii concrete, scolarul va raspunde intr-un anumit mod solicitarilor expuse de test, nivelul IQ-ului relatand inteligenta sa.
De asemenea, dascalii si parintii sunt singurele persoane care pot afla o mare parte despre nivelul de inteligenta a copilului. In functie de modul in care interactioneaza copilul intr-o anumita situatie data, copilul va fi incurajat sau nu sa faca un anumit tip de activitate. Performantele scolare pot fi influentate de IQ-ul copilului, insa nu intotdeauna orice copil inteligent ajunge sa atinga nivelul de performanta corelat cu nivelul inteligentei sale. Cu alte cuvinte, copilul atras de matematica nu va avea intotdeauna rezultate bune la disciplinele umanistice, iar cel atras de limbile straine nu va intelege atat de usor modul de rezolvare al problemelor de matematica, fizica ori chimie. Tocmai de aceea, specialistii recomanda incurajarea si orientarea copilului catre un anumit domeniu de studiu.