Copilăria este o etapă vitală în dezvoltarea copilului tău. În această perioadă, mintea sa absoarbe cu uşurinţă informaţii şi se află la apogeul creativităţii. Creativitatea nu este neapărat un concept legat de zona artistică, ci poate presupune găsirea unor rezolvări alternative în domenii mult mai practice, precum matematica sau informatica. Cu cât deschiderea către nou este mai încurajată, cu atât copilul tău va desluşi mult mai simplu enigme. Acest lucru se va datora gândirii laterale cu care a fost învăţat de mic. Iată cât de simplu îi poţi stimula creativitatea, fără pregătiri speciale şi fără prea mari bătăi de cap:
-
Jocuri creative înainte de culcare
Aceste jocuri interactive îşi dovedesc eficienţa atunci când vine vorba de stimularea creativităţii şi dezvoltarea spiritului competitiv. Vei fi surprins să descoperi rapiditatea cu care copilul tău începe să desluşească soluţii noi, într-un timp scurt. Jocurile creative ajută de asemenea la coordonare şi relaţionare, de aceea sunt extrem de importante pentru formarea unor trăsături puternice de caracter. Cu cât regulile unui astfel de joc permit mai mult soluţii alternative, bazate pe spontaneitate şi context, cu atât creativitatea celor mici are mai multe de câştigat. Alege cele mai frumoase jocuri creative pentru copilul tau şi jucaţi-le îndeosebi înainte de culcare, pentru ca mintea să se bucure apoi de o relaxare binemeritată.
2. Tabletele sunt o sursă inepuizabilă de activităţi
Tabletele electronice deschid o lume nouă şi absolut fascinantă pentru copilul tău. Prin doar câteva click-uri, vă puteţi bucura împreună de momente magice în fiecare seară. Vă puteţi uita împreună la clipuri educative, sau puteţi descărca o mulţime de aplicaţii creative. Acestea din urmă abundă de efecte grafice 2D şi 3D. Grafica este foarte importantă pentru stimularea creativităţii celor mici, deoarece contează foarte mult de modul în care informaţiile îi sunt prezentate. Sunt foarte multe modele de tablete electronice, aşa că ai de unde alege dacă te-ai gândit să faci o asemenea investiţie.
3. Petreceţi cât mai mult timp în natură
Fă-ţi timp pentru cât mai mult ieşiri, preferabil în afara oraşului. Un colţ de pădure sau un ochi de apă poate reprezenta un loc numai bun pentru un joc inventat pe moment. Gândiţi-vă împreună la reguli şi improvizaţi foarte mult. Folosiţi-vă de crengi, de pietre sau de orice altceva găsiţi în jur. Evident, lăsă-l pe cel mic să dicteze de fiecare dată cursul jocului. Organizaţi expediţii ad-hoc şi opriţi-vă pentru un mic picnic lângă lac. Chiar şi acolo, puteţi lua cu voi creioane, carioci, sau jocuri de puzzle interactive.
Creativitatea este, fără doar şi poate, un avantaj de care ne putem bucura pe tot parcursul vieţii. Persoanele creative reuşesc întotdeauna să vină cu soluţii noi, care să surprinda şi să rezolve o problema într-un timp relativ scurt. Un lucru foarte important de ştiut, legate de creativitate, este ca se poate dezvolta, nu este o trăsătură dobândită. De aceea, asigură-te că încă de la o vârstă fragedă, copilul tău se intersectează cu provocări interactive, jocuri cu rezolvări alternative şi foarte multă informaţie nouă. Fii tu filtrul de care mintea sa are nevoie şi nu îl expune la lucruri ce îl pot marca. Organizează-ţi timpul astfel încât să petrceţi zilnic timp împreună făcând lucruri creative, iar rezultatele acestor clipe magice nu vor întârzia să apară.