Atunci cand doresti sa eviti o sarcina te poti inspira din metodele naturale de contraceptie destul de sigure, cu conditia sa iti cunosti foarte bine simptomatologia ovulatiei. Metodele naturale de contraceptie reprezinta o perioada de abstinenta sexuala in preajma perioadei fertile.
Depistarea perioadei fertile reprezinta etape deja destul de cunoscute, dar nu foarte sigure din punct de vedere medical. Masurarea temperaturii bazale, modificarea secretiilor cervicale sau schimbarea pozitiei cervixului sunt cele trei metode de depistare a perioadei ovulatorii la o femeie. Chiar daca esti sigura de tine in aceste momente trebuie sa cunosti si durata de viata a spermatozoidului, fiind de circa 7-8 zile.
Asadar, urmarirea schimbarilor produse de organism in perioada ovulatiei te poate ajuta sa preintampini efectele nedorite ale unei intreruperi de sarcina. Multe femei apeleaza la asa-zisa metoda calendarului, destul de populara, prin numararea unui numar de circa 9 zile de la momentul primei zile a ciclului menstrual. Dupa cele noua zile pana la urmatoarele zece reprezinta perioada fertila a tinerei femei, in care se va incadra si perioada in care ovulul va fi eliberat de catre ovare, perioada in care tu si partenerul, daca nu folositi o alta metoda contraceptiva trebuie sa va abtineti de la savarsirea oricarui act sexual. Ovulatia va avea loc cu maxim 15 zile inainte de urmatorul ciclu menstrual.
Cu toate ca specialistii sustin metodele de contraceptie clasice si sigure din punct de vedere medical, cum ar fi prezervativul, pilulele contaceptive, steriletul, diafragma, etc, metodele naturale prezinta o serie de atuuri in fata celorlalte.
Acestea nu prezinta efecte asupra sanatatii cuplului, putand avea o aplicabilitate generala. Datorita situatiei materiale precare, multe cupluri sunt tentate sa o foloseasca fiind cea mai ieftina metoda contraceptiva. Exista si avantajul ca nu iti va dauna din punct de vedere chimic asupra organismului ca in cazul celorlalte.
Dezavantajele acestei metode constau ca partenerii de cuplu vor trece printr-o perioada destul de mare de abstinenta lunara, ceea ce poate duce catre tensiuni in relatia de cuplu. Cu toate acestea, sansele de reusita nu sunt 100% sigure, avand o proportie de siguranta si de protectie in fata unei sarcini nedorite de circa 60%, comparativ cu celelalte metode a caror siguranta depaseste pragul de 95%.
Cu toate acestea, sedintele de planning familial va pot expune pe larg avantajele si dezavantajele fiecarei metode contraceptive, cuplul avand posibilitatea de a o alege pe cea mai potrivita in raport cu dorintele fiecarui partener.
Articol realizat de Tatiana Tuţă