Fie ca abia a inceput sa mearga, fie ca merge deja la scoala, orice copil este plin de curiozitate, de energie si de avant de explorator – ceea ce este o mare calitate, dar il expune la riscul de mici accidente. Uite cum sa le tratezi.
Cand un copil se taie in ceva, sangerarea abundenta este un semn care ne inspaimanta pe toti, dar este necesar ca in astfel de situatii sa iti pastrezi cumpatul. Calmeaza copilul, spala-ti mainile si ia un bandaj curat, cu care sa poti aplica presiune pe rana. Daca sangerarea nu se opreste in zece minute, du copilul de urgenta la spital. Poti estima destul de repede daca are nevoie de copci sau daca in rana se afla resturi pe care nu le poti indeparta singur(a). De regula, taieturile mai adanci de 3-4 mm, cu marginile departate, au nevoie de copci. Situatiile in care copilul e muscat de un animal fara stapan sau se zgirie in ceva ruginit sunt speciale, chiar daca rana nu e grava. Atunci cel mic trebuie dus la doctor pentru vaccinurile suplimentare.
In cazul ca sangerarea se opreste in cele zece minute, e un semn bun. Acum evalueaza situatia. Verifica rana, s-ar putea sa fie nevoie s-o cureti de pamant sau cuie, cioburi, obiecte straine care au cauzat accidentul. Acestea vor infecta rana daca nu sunt indepartate. Foloseste apa curata pentru a o spala si sapun pentru a o sterge de jur imprejur, pe cat se poate, dar evita sa bagi sapun in rana. Scoate resturile de obiecte cu ajutorul unei pensete, stearsa cu spirt inainte si pe cat se poate, nu atinge rana.Spala rana cu apa oxigenata, pentru a reduce riscul de infectie, apoi bandajeaza. Asigura-te ca bandajul nu este prea strans, ca sa nu intrerupa circulatia singelui.
Schimba bandajul in fiecare zi sau atunci cand se uda, pentru a da ocazia ranii sa se usuce. Daca pielea este inca deschisa sau s-a infectat, curata din nou rana si inlocuieste bandajul. Poti indeparta banadajul dupa ce s-a format coaja pe rana. De acum, rana se va usca singura. Dar asigura-te ca cel mic nu rupe coaja bubei, caci acest lucru va ingreuna vindecarea si il va lasa cu cicatrice.
Zgarieturi si vanatai
Ranile superficiale se vindeca mai repede daca sunt lasate nebandajate, caci se usuca mai bine la aer. Pentru taieturi sau zgarieturi mai adanci, spala rana, curat-o cu apa oxigenata si foloseste un plasture obisnuit. Vanataile se trateaza prin comprese rapide cu gheata si cu ajutorul unui unguent special. Din trusa de prim ajutor la domiciliu nu trebuie sa lipseasca plasturii, fese de pansament si tampoanele septice. De asemenea, ai nevoie de un antipsetic care nu ustura (de dorit, apa oxigenata. Iodul sau spirtul pastrati-l pentru voi, cei mari), de unguente pentru rani, cicatrice si vanatai si de un analgezic pentru copii, in caz de dureri.