Micul dejun al scolarului este deosebit de important, oferindu-i acestuia cantitatea de energie de care are nevoie pentru a se putea dezvolta corect si a face fata cerintelor scolare.
Micul dejun constituie prima masa a zilei in viata oricarei persoane. Tocmai de aceea trebuie sa fie alcatuit din hrana sanatoasa si bogata in vitamine si minerale.
Nutritionistii sunt de parere ca micul dejun determina refacerea cantitatilor de energie pierdute in timpul noptii. Cu alte cuvinte, pe parcursul intregii nopti, creierul lucreaza in continuare, consumand glucoza stocata de organism sub forma de glicogen in muschii si ficatul nostru. Asadar, in timpul somnului o mare parte din cantitatea de energie pe care o detine organismul nostru este pierduta, fiind necesara refacerea sa. Si cum altfel decat printr-o alimentatie sanatoasa.
Tocmai de aceea, micul dejun al scolarului trebuie sa fie compus din hrana sanatoasa, proaspata, bogata in fibre, minerale si vitamine necesare dezvoltarii sale si refacerii cantitatii de glicogen pierdute in timpul somnului.
Dimineata poate fi un moment propice pentru consumul produselor lactate, importante mai ales pentru cantitatea de calciu pe care o detin, contribuind la mentinerea sanatatii sistemului osos.
Fibrele sunt alimente care determina accelerarea metabolismului. Fie consumate sub forma de cereale ori pur si simplu painea integrala, fibrele in alimentatie previn imbolnavirile cardiace si digestive ale scolarului.
Fructele si legumele proaspete reprezinta o sursa destul de mare de vitamine, necesare sanatatii scolarului. In fiecare dimineata, copilul va trebui sa consume macar un fruct, tinand cont de proprietatile sale, atat in forma proaspata, cat si sub forma de sucuri preparate in casa.
Din micul dejun al scolarului vor trebui excluse dulciurile in exces, alimentele grase, prajelile ori sucurile carbogazoase – toate putand genera o stare de sanatate precara si obezitatea copilului.