Uneori, copiii spun ca nu le place sportul pentru ca nu inteleg exact care sunt regulile sau pentru ca nu il practica de multa vreme. Sportul poate parea complicat din cauza atator reguli si a echipamentului special pe care trebuie sa-l porti.
Oamenii isi petrec ani intregi pentru a intelege anumite sporturi si pentru a ajunge sa le practice foarte bine. Asadar nu te simti vinovat daca nu cunosti termenul de ‚hent’ sau ‚fairplay’. Daca observi ca cel mic pare interesat sa afle mai multe despre un sport, incurajeaza-l sa te intrebe pe tine sau pe tatal sau cat mai multe lucruri.
De asemenea poti lua in calcul sa il inscrii pe cel mic intr-un program de sport in scoala, sau independent la un club din oras. Ii va fi de folos, pentru ca va fi introdus treptat in tainele acelui sport si va intelege pas cu pas despre ce este vorba. Poate asa va dezvolta o adevarata pasiune pentru un anumit sport, in care veti vrea sa investiti pe termen lung.
Clasele de sport de la scoala pot fi o modalitate extraordinara pentru a le deschide celor mici apetitul pentru activitati sportive. Copiii pot intelege mai ales care sunt avantajele unor sporturi de echipa si ce beneficii pot avea in urma acestora. Ii poti incuraja pe cei mici sa priveasca DVD-uri educationale, sa inteleaga astfel regulile jocurilor.
Daca aveti un prieten sau o ruda care este specializata intr-un sport anume, ai putea ruga aceasta persoana sa-i ofere cateva lectii celui mic. Cateodata este bine sa cunosti chiar si doar teoria si sa intelegi despre ce este vorba in acel sport, nu neaparat sa il practici ca un profesionist. De exemplu, ai putea juca volei impreuna cu cel mic, doar de placere, vara la mare.
Sportul trebuie sa fie ceva ce vine ca o dorinta a copilului, mai degraba decat ceva impus de catre parinte pentru ca stie ca ii va face bine celui mic. Tot ceea ce este impus va cauza stres celui mic si se va simti mai degraba restrictionat.
Copiii invata cel mai bine facand un lucru, de aceea uneori poate ca vor fi galagiosi, dezorganizati si imprevizibili. Asta este viata cu cei mici – imprevizibila si repetitiva. Asa este si normal sa fie, cu poate prea multe tumbe.
Medicii pediatri au observat tot mai multi copii cu probleme de postura, dureri de spate si probleme care se cronicizeaza. Acestia considera ca o combinatie de miscare, prin sport, si viata de zi cu zi la scoala, este cea mai sanatoasa.
S-a dovedit ca miscarea ajuta la dezvoltarea puterii de concentrare si a abilitatii copiilor de a dezvolta o atentie distributiva. Insa ceea ce s-a schimbat foarte mult in generatiile care vin din urma este acest obicei de a avea libertate, de-a iesi la joaca si de-a sta in picioarele goale.
Este adevarat ca exista un echipament extraordinar pe piata, insa picioarele goale conectate la pamant reprezinta esenta noastra. Pe de alta parte neurologii sustin ca purtarea incaltamintei de la o varsta foarte frageda ii poate intarzia copilului dezvoltarea cerebrala si chiar mersul.