Medicii te sfatuiesc sa fii atenta ca bebe sa aiba cel putin zece miscari la fiecare doua ore. Daca nu simti cele zece miscari la un interval de doua ore, incearca mai tarziu. Daca tot nu simti miscarile sau bebe este mai putin activ este bine sa vorbesti cu medicul tau, care ii poate verifica bataile inimii si miscarile.
Daca nu il simti pe bebe miscand
Daca ai ajuns la saptamana 25 de sarcina si bebe inca nu se misca sau nu esti foarte convinsa ca ceea ce se simte sunt miscarile produse de catre acesta, nu te panica! Pe masura ce bebelusul creste, vei fi capabila sa distingi mai clar aceste miscari. Vei realiza si in ce perioade ale zilei este mai activ. Unii bebelusi se misca mai putin decat altii – este important sa retii asta!
Pe de alta parte, daca bebelusul nu se misca, este foarte posibil ca acesta sa doarma. Vei simti mai putine lovituri, iar dupa saptamana 32 de sarcina, pe masura ce bebe se face mare, deja nu mai are spatiu pentru a se misca in interiorul uterului. Daca bebelusul si-a creat un tipar de miscari, insa nu reusesti sa detectezi cele zece miscari la interval de doua ore, sau miscarile s-au micsorat in mod semnificativ, este momentul sa iti suni medicul.
Iata un scurt ghid al miscarilor lui bebe, pe saptamani:
- Saptamana 12: Acum ar trebui ca bebelusul sa inceapa primele sale miscari, dar tu probabil ca nu le vei simti pentru ca este inca mic;
- Saptamana 16: Unele femei simt acum usoare miscari si senzatia celebra de fluturi in stomac. Poate fi de la gaze, poate fi de la bebe…
- Saptamana 20: In acest punct al dezvoltarii celui mic, vei incepe sa simti miscarile celui mic;
- Saptamana 24: In acest punct miscarile incep sa se simta mult mai bine. Daca bebe sughite, vei simti si asta;
- Saptamana 28: La aceasta varsta, bebe se misca destul de mult. Unele dintre aceste miscari iti vor taia respiratia la un moment dat;
- Saptamana 36: Uterul tau nu-i mai ofera spatiu de miscare celui mic, iar miscarile se vor mai domoli.