Prima alaptare a nou-nascutului reprezinta un moment plin de magie, o intarire a legaturii materne, dar si momentul in care micutul intra in contact cu prima sa alimentatie de dupa nastere.
Chiar daca unele mamici nu sunt intotdeauna decise daca sa isi alapteze sau nu nou-nascutul, in realitate medicii si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pana la varsta de doi anisori sau chiar mai mult. De ce asa?
Laptele matern reprezinta o sursa de minerale si proteine necesare dezvoltarii armonioase a nou-nascutului. Tocmai de aceea, momentul primei alaptari este considerat de catre cei mai multi cel mai pretios cadou oferit in sprijijul si sanatatea micutului. Prin alaptare, nou-nascutul va primi o hrana sanatoasa, protejata de efectele nocive ale bacteriilor si microbilor, intarindu-si sistemul imunitar. Laptele matern oferit inca din primele momente de viata il va proteja pe nou-nascut in fata infectiilor ce ii pot invada organismul, dar si impotriva afectiunilor urechii.
Asa cum aminteam, unele mamici aflate la prima experienta de acest gen sunt neincrezatoare in calitatea si cantitatea de lapte matern pe care o poate produce, luand, in acest fel, decizia de a-i oferi nou-nascutului formule de lapte. Nimic mai gresit! Chiar daca alaptarea poate intarzia cateva ore sau zile dupa nastere, chiar daca aceasta iti poate crea un anumit disconfort la nivelul sanilor va trebui sa incerci sa iti alaptezi puiul, fiind constienta de avantajele pe care le poate oferi alaptarea asupra sanatatii sale.
Prima alaptare poate sa nu fie cel mai placut moment pentru mamica. Acest lucru se intampla intrucat aceasta nu stie cum anume sa isi puna bebelusul la san, cum sa il determine sa manance lapte. De asemenea, fisurile de la nivelul sanului pot genera un anumit disconfort. Tocmai de aceea, medicii recomanda ca primele alaptari sa fie mai scurte, de circa 5 minute la un san. Lanolina ori untul de cacao pot fi remedii pentru tratarea sanului iritat ca urmare a primei alaptari.
Potrivit psihologilor, prima alaptare reprezinta un eveniment cu care mamica ar trebui sa se acomodeze. Se recomanda folosirea aromoterapiei ori chiar sfaturile unui psihoterapeut, in situatii mai grave, atunci cand femeia devine stresata ori anxioasa de aceste clipe.
Chiar si asa, prima alaptare face parte din categoria celor mai pretioase momente din viata celor doi. Va fi clipa in care cei doi vor fi atat de uniti, apropiati fizic, dar mai ales mental. Va fi momentul primei comunicari mama-copil, al primelor mangaieri, al primelor priviri…