[imagebrowser id=152]Să te bucuri că motanul nu este unul oarecare, ci unul năzdrăvan gata să-şi ajute noul stăpân să scape de necazuri.
Îşi pune cizme şi costum de cavaler, ia înfăţişarea unui mic nobil, însă cu mustăţi lungi şi mieunat de motan şi porneşte cu fiul cel mic al unui morar, dezmoştenit de fraţii săi, într-un şir de peripeţii. Finalul? Mezinul morarului se căsătoreşte cu o fiică de rege, iar motanul încălţat ajunge cel mai răsfăţat motan. Vreţi să ştiţi cum a reuşit? Urmăriţi-le povestea la Teatrul ŢĂNDĂRICĂ, într-un spectacol cu păpuşi de diverse tipuri şi dimensiuni, cu măşti şi actori la vedere.
CHARLES PERRAULT (1628-1703)este, alături de Fraţii Grimm sau H.C. Andersen, unul din „patriarhii” poveştilor nemuritoare. Scriitor francez, important teoretician al clasicismului dar şi înfocat apărător al modernismului, el devine celebru prin publicarea în 1675 a unui volum de „Poveşti” , dintre care cele mai cunoscute sunt „Motanul încălţat”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Cenuşăreasa” – basme ce încântă de peste trei secole copiii din întreaga lume. A încercat să reînvie poemul epic cu subiecte creştine în „Saint-Paulin”. Paralela sa literară între „Antici şi moderni” a declanşat cearta literară dintre adepţii acestora din epocă, care a condus în cele din urmă la arta poetică a lui Boileau, un manifest al clasicismului.
Perrault ţinea partea modernilor, în timp ce Bossuet, Fenelon şi Boileau pe cea a anticilor. Operele sale complete au fost publicate pentru prima oară la Paris (1697-1698), într-un singur volum. Spectacolul Motanul Încălţat de la Ţăndărică are versiuni şi în limbile engleză, franceză şi italiană.
Foto: http://www.cugetliber.ro