Nu putini sunt cei care intampina serioase dificultati legate de adaptarea copilului lor unui nou program scolar, o noua ordine impusa de o noua autoritate, discipline noi, lectii, teme, frustrari, multe frustrari. Asa ca, ne aflam uneori intr-o situatie in care nu cunoastem raspunsul unei purtari adecvate intr-o astfel de situatie.
Tocmai de aceea, trebuie sa incercam sa ne modelam copiii, sa le gasim adevarata motivatie pentru ca acestia sa se poata duce la scoala cu placere, intr-un cuvant sa incercam sa le descoperim talentele si sa le dezvoltam cat mai bine in favoarea acestora.
Odata cu inceperea scolii intervin trei subiecti principali: elevul, profesorul si parintele. Daca elevului ii este cea mai dificila perioada acomodarii, nestiind cum anume trebuie sa se comporte pentru a se putea ridica la nivelul cerut de catre profesori si parinti, profesorului ii este destul de usor inceperea educatiei noului invatacel intrucat a mai trecut prin experiente asemanatoare de-a lungul timpului. Asa ca, o sarcina grea va reveni parintelui care trebuie sa fie bine pregatit si sa incerce sa isi ajute copilul in fata noilor cerinte scolare, dar si in fata descoperirii talentului micutului si motivarii acestuia pentru scoala.
Dar nu toti cunosc cum si mai ales cand trebuie sa intervina. Asadar, daca observi ca micutul nu isi face lectiile, plange atunci cand trebuie sa invete, nu face niciun efort pentru a capata noi deprinderi educationale, este cazul sa te implici intrucat copilul tau inca nu isi cunoaste motivatia scolara, nu stie de ce anume este obligat sa se trezeasca in fiecare dimineata pentru a merge la scoala si pentru a-si face temele zilnic. Demonstrandu-i ca de fapt invata pentru un viitor mai bun atunci cand acesta va deveni adult, va putea intelege mai usor ce cauta de fapt intr-o astfel de lume plina de atatea necunoscute.
Dar totul depinde intru totul de explicatia ta. Il poti face sa inteleaga destul de usor sau te poti impiedica, nereusind sa oferi cea mai buna explicatie, devenind dintr-o data din suportul moral al copilului un profesor destul de aspru.
Asadar, incearca sa eviti severitatea atunci cand vine vorba de scoala si fii mai explicit in ceea ce priveste oferirea unei explicatii corecte cu privire la cerintele scolare. A deveni profesor pentru copilul tau, il vei determina sa urasca cu adevarat scoala.
Daca in trecut copiii parea ca sunt mult mai disciplinati atunci cand venea vorba de scoala, acum totul pare altfel. Acestia se impotrivesc sa invete atunci cand se simt obligati. Dar sa nu privim totul din acest unghi de vedere si sa consideram ca actuala generatie de copii s-a schimbat in rau in ceea ce priveste scoala, ci sa consideram ca micutii sunt crescuti intr-un mediu mai liber, avand propriile pareri si opinii si tocmai de aceea, uita de ideea de a fi disciplinati. Sa fie oare chiar atat de rau?