Nasterea cu anestezie generala reprezinta una dintre metodele folosite in situatii exceptionale de catre medici, atunci cand viata si sanatatea mamei ori a bebelusului ar putea fi puse in pericol.
Nasterea cu anestezie generala poate fi recomandata de catre medici in cazul unor suferinte fetale ori atunci cand viata mamei ar putea fi pusa in pericol, prezentand anumite afectiuni de tipul herniei de disc, risc de coagulare a sangelui, hemoragii in timpul travaliului.
Anestezia generala poate fi folosita atat pentru nasterea naturala, cat si pentru cezariana. In ambele cazuri mama va fi adormita si nu va simti nimic din momentul nasterii. In cazul nasterii naturale, medicii vor folosi forcepsul sau vacuumul pentru a extrage copilul din uterul mamei. Nasterea prin cezariana cu anestezie generala decurge in mod obisnuit, ca orice interventie chirurgicala.
Dupa aducerea pe lume a bebelusului prin nasterea cu anestezie generala mama va putea prezenta dureri de cap, greata, stare de voma, ameteli. Prin folosirea anesteziei generale mama nu isi va putea tine in brate bebelusul inca din primele clipe ale vietii sale.
Bebelusul adus pe lume in acest fel va capata o paloare aparte, va fi ametit si va avea un scor Apgar mai mic la nastere datorita faptului ca functiile sale vitale sunt usor incetinite. In plus, primul sau scaun, denumit meconiu, va fi eliminat putin mai tarziu intrucat anestezia generala va intarzia tranzitul intestinal al bebelusului.