Exista oare nastere fara durere? Inca din prima luna de sarcina mamicile se gandesc la momentul cand se va naste bebelusul. Cu frica si cu emotii in acelasi timp se gandesc la cat mai multe posibilitati de a naste fara durere.
Fie ca aleg sa nasca prin cezariana sau normal prioritar este sa fie copilul sanatos si apoi sa aiba o nastere cat mai usoara.
Analgezia generala inseamna o reducere a durerii, fara pierderea completa a cunostintei. In cazul travaliului analgezia se realizeaza prin inhalarea unui gaz. Efectul analgezicului general actioneaza mai rapid decat oricare alta forma de medicament sistemic.
Anestezia generala reprezinta pierderea totala atat a cunostintei cat si a sensibilitatii.
Principala diferenta dintre analgezicele generale si anestezicele generale consta in concentratia gazului utilizat: cat la suta aer si cat la suta medicament.
Anestezicele generale, care presupun o mai mare concentratie de gaz sunt adminstrate de un anestezist. Sub anestezie generala, mamica are o probabilitate mai mare de a face pneumonie,de a vomita. Anestezia generala se parcurge in doua etape: mai intai se administreaza intraveninos un agent de inductie ce are ca efect relexarea si pierderea cunostintei. Apoi mamica inhaleaza un gaz care mentine starea de inconstienta pana la sfarsitul interventiei. Se introduce o sonda prin gura mamicii pana in trahee, pentru a mentine deschise caile respiratorii si administratea anestezicului. Sonda ajuta in cazul in care mamica vomita, la prevenirea aspirarii in plamani a lichidului de varsatura.
Anestezia generala este utilizata numai cand beneficiile sale depasesc riscurile.
Sursa: www.copiisimamici.ro