Nasterea lotus reprezinta una dintre cele mai noi metode de a aduce pe lume un bebelus.
Potrivit specialistilor, aceasta modalitate de nastere presupune aducerea pe lume a bebelusului in mod natural, insa fara ca legatura dintre mama si puiul sau sa fie intrerupta. Cu alte cuvinte, cordonul ombilical care leaga mama de bebelus nu va fi taiat in momentul nasterii, ci va fi lasat sa se usuce si sa cada in mod cat se poate de firesc, fara interventia cadrelor medicale de specialitate.
In ultima vreme, tot mai multe mamici ajung sa practice aceasta metoda, tinand cont de avantajele pe care le-o ofera. Mentinerea cordonului ombilical intre mama si bebelus si dupa momentul nasterii reprezinta o modalitate prin care bebelusul este aparat in fata efectelor nocive ale mediului, intarindu-i-se sistemul imunitar.
Odata cu nasterea, orice bebelus isi va schimba brusc mediul cu care a fost obisnuit vreme de aproape noua luni de zile. Acesta se va simti dintr-o data cat se poate de singur, intr-un mediu ostil, pe care nu il cunoaste. Va trebui sa respire, sa se zbata pentru fiecare moment al vietii, sa se integreze intr-un mediu destul de poluat si sa priveasca tacut asemenea unui spectator catre toti cei din jurul sau, spunandu-si supararile prin intermediul plansului.
Nasterea lotus permite, asadar, ca acomodarea sa se faca destul de lent, creierul micutului fiind destul de bine oxigenat, reusind astfel sa se integreze mult mai usor, simtindu-se atat de aproape de propria sa mama.
Cu toate acestea, cordonul ombilical va cadea in circa 7-10 zile, moment optim pentru ca bebelusul sa se poata descurca singur.
Chiar si asa, exista opinii potrivit carora nasterea lotus ar fi o metoda destul de invechita, total neemancipata in cazul in care ne-am raporta la realitatea zilelor noastre.
Una dintre adeptele nasterii lotus este moasa Mary Ceallaigh care considera ca prin aceasta metoda bebelusul va primi de la mama toti nutrientii necesari pentru a se dezvolta corect in primele zile de viata. De asemenea, mentinerea cordonului ombilical nu impiedica recuperarea proaspetei mamici.