Nasterea prin cezariana cu anestezie generala prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Daca pana nu demult nasterile prin cezariana erau realizate doar prin anestezie generala, in ultima perioada cel mai practic tip de anestezie folosit este cel al anesteziei epidurale.
Nasterea prin cezariana cu anestezie generala prezinta avantajul ca mama este ferita de emotiile pregatirii interventiilor chirurgicale, fiind adormita vreme de circa o ora. Odata anesteziata, mama isi pierde constiinta si nu resimte deloc durerea operatiei.
Anestezia generala poate fi efectuata pe cale intravenoasa sau cu ajutorul unei masti de gaze anestezice. Starea de inconstienta a mamei nu dureaza mult timp intrucat medicii recomanda ca bebelusii sa intre imediat in contact cu mamele lor. Tocmai de aceea, imediat dupa nastere mama este trezita si dusa la sectia de terapie intensiva, in acest loc avand parte de primul contact cu bebelusul lor, cel pe care l-au asteptat vreme de 9 luni.
Nasterea prin cezariana cu anestezie generala presupune o mai slaba mobilitate a mamei. Medicii sunt de parere ca recuperarea se va face mai lent decat in cazul folosirii altui tip de anestezie. In plus, imediat dupa nastere mama va prezenta o stare de somnolenta care poate dura pana la cateva ore bune, ceea ce nu va determina o stare de bine necesara pentru primul contact cu bebelusul. De asemenea, proaspata mamica este sfatuita de catre medici sa nu se ridice brusc din pat intrucat pot aparea dureri de cap chinuitoare.
Starea de greata, varsaturile, ametelile, hipotensiunea arteriala, pneumonia de aspiratie sunt alte dezavantaje pe care le prezinta nasterea prin cezariana cu anestezie generala.