[imagebrowser id=1460]Nasterea prin cezariana presupune efectuarea unei incizii la nivelul abdomenului inferior, in asa fel incat bebelusul sa poata fi scos din uterul mamei sale in conditii de maxima siguranta.
Ingrijirea dupa nasterea prin cezariana presupune multa atentie din partea medicilor si pacientei. Imediat dupa suturarea plagii de catre medic, femeia este transportata in salonul de terapie intensiva pentru a primi ingrijirile medicale ce i se cuvin in primele 24 de ore de la operatie. In cazul in care starea de sanatate a proaspetei mamici nu prezinta niciun fel de problema pe parcursul sederii sale in salonul de terapie intensiva, atunci mai mult ca sigur aceasta va fi transferata intr-un salon obisnuit, primind recomandarea de a face cat mai multa miscare, in asa fel incat organismul sa se poata vindeca cat mai usor si repede.
De obicei, nasterea prin cezariana implica un efort mai mare depus de catre mama in vederea recuperarii sale fizice. Fiind vorba de o incizie efectuata asupra peretelui abdominal, dar si asupra peretelui uterin, aceasta ii poate crea mamei un adevarat disconfort in primele zile de dupa nastere. Cu toate ca nasterea prin cezariana nu implica parcurgerea etapelor dureroase ale travaliului, in realitate vindecarea sa este putin mai dureroasa decat cea a unei nasteri obisnuite, pe cale vaginala.
In timpul spitalizarii sale, mama va primi o serie intreaga de ingrijiri medicale. Igiena zonei intime este foarte importanta, ferind mama de eventualele infectii ce pot aparea.
Dupa ce mama si bebelusul au revenit acasa este indicat ca aceasta sa tina cont in continuare de recomandarile medicilor specialisti. Mentinerea igienei zonei intime este foarte importanta. Se recomanda efectuarea unor dusuri zilnice, a bailor calde, in sezut. De asemenea, lenjeria intima trebuie sa fie cat mai lejera si din material natural.
Ingrijirea si vindecarea dupa nasterea prin cezariana se afla in stransa legatura cu miscarea. Nu va trebui, totusi, sa faci zeci de exercitii fizice pentru a te mentine in forma, insa nici nu va trebui sa stai asezata numai in pat. Cere sprijinul apropiatilor in primele zile si roaga-i sa te sprijine atunci cand incerci sa te deplasezi. Asadar, evita efortul fizic intens, insa nu ezita sa te plimbi prin incapere ori de cate ori ai ocazia. In acest mod, organismul va capata forta si puterea de care are nevoie pentru a se putea recupera mult mai usor.
Odihna este un alt factor important care te va ajuta sa te vindeci mai usor dupa nasterea prin cezariana. In primele zile dupa nastere incearca sa te relaxezi, stai in pat, gaseste o pozitie cat mai corecta de alaptat si nu te antrena in activitatile fizice cu care erai obisnuita mai inainte de nastere. Potrivit medicilor, un organism slabit, obosit, va avea o imunitate mai scazuta decat un organism odihnit. Tocmai de aceea, nu ezita sa dormi atat cat doarme si bebelusul tau si sa te ceri sprijinul celor dragi.