Nasterea este unul dintre cele mai asteptate momente pentru parinti, finalizand perioada de sarcina.
Multe gravide prefera nasterea prin cezariana, fiind speriate de durerile din timpul nasterii naturale, insa nu cunosc cum anume se petrece aceasta etapa si mai ales in cat timp se vor recupera.
Nasterea prin cezariana presupune aducerea pe lume a copilului printr-o interventie chirurgicala, la nivelul abdomenului inferior.
De regula, momentul nasterii prin cezariana este cunoscut de catre gravida, medicul luand decizia nasterii in functie de saptamana de sarcina in care se afla gravida sau ca urmare a problemelor medicale din timpul sarcinii.
Prezentarea la maternitate si efectuarea operatiunilor de internare reprezinta etapa preliminatorie demararii nasterii prin cezariana.
Imediat dupa internare, gravida va efectua o ultima ecografie pentru ca medicii sa poata observa starea bebelusului, pozitionarea acestuia, dar si greutatea si monitorizarea functiilor vitale.
Discutiile cu medicul anestezist sunt obligatorii. Acestea vor fi purtate de catre mama in prezenta medicului obstretician. In functie de istoricul medical al gravidei, acesteia ii va fi administrat un anumit tip de anestezie.
Pregatirea pentru nastere se va face de catre personalul medical al maternitatii. Gravida va fi imbracata in tinutele oferite de spital, bine igienizate si potrivite acestui tip de interventie. Ii vor fi montate perfuzii, i se vor face anumite analize de sange, va fi monitorizata din punct de vedere cardiac si circulator.
Imediat ce va ajunge in sala de operatii, gravidei i se va administra anestezicul de catre medicul specialist. Nasterea prin cezariana presupune efectuarea unei incizii la nivelul peretilor abdomenului inferior, dar si la uterului pentru ca bebelusul sa poata fi scos. Intre momentul de debut al interventiei chirurgicale si scoaterea bebelusului sunt necesare circa 5-7 minute.
Bebelusul va fi preluat de personalul medical specializat in neonatologie pentru acordarea scorului Apgar si observarea starii clinice de sanatate.
Medicii vor elimina placenta din interiorul uterului femeii, asigurandu-se ca zona a fost bine curatata, evitandu-se astfel infectiile ce pot aparea. Se va trece la suturarea peretilor uterini si abdominali, gravida fiind ulterior transportata catre sectia de terapie intensiva unde va fi monitorizata vreme de 24 de ore de catre medicul specialist.
Pentru retragerea dimensiunilor uterului, gravidei i se va pune pe abdomen o greutate. A doua zi, aceasta va trebui sa se ridice din pat, grabind recuperarea.
Ca orice interventie chirurgicala, timpul de recuperare este putin mai lung – circa 5-6 saptamani, insa gravida isi va putea relua mobilitatea, alimentatia si stilul de viata incepand cu primele 24 de ore.