Un factor hotarator in alegerea modalitatii de a naste este reprezentat de problemele oculare severe, precum miopiile avansate.
Potrivit medicilor, riscul de a aduce pe lume un copil prin nastere naturala de catre o mama cu miopie avansata este destul de mare, putandu-se ajunge chiar la pierderea vazului. Cu toate acestea, in functie de analize si de rezultatele medicale, medicii specialisti obstreticieni sunt cei care vor lua in final decizia de a fixa felul in care femeia va putea sa nasca un copil.
Cu alte cuvinte, in cazul in care exista indicatii oftalmologice clare pentru nasterea prin cezariana, medicii le vor recomanda viitoarelor mamici sa ia o astfel de decizie.
Potrivit medicilor, nasterea prin cezariana se recomanda la o dioptrie de peste -7 sau atunci cand boala se manifesta intr-un ritm alert, agravandu-se in timpul celor noua luni de sarcina.
Durerile din timpul travaliului sunt determinante pentru cresterea dioptriilor sau pentru anumite complicatii ce pot surveni imediat dupa expulzie ori in perioada postpartum. De-a lungul timpului, au existat cazuri in care mamele cu miopie au ajuns la dezlipire de retina chiar in timpul nasterii, pierzandu-si iremediabil vederea.
In cazul in care medicii hotarasc sa incerce nasterea vaginala, gravida cu miopie va fi supravegheata in permanenta de catre medici. Ori de cate ori se constata ca miopia s-ar putea agrava, medicii pot recurge la interventia chirurgicala de urgenta.
Cu toate acestea, discutia cu medicul specialist obstretician si cu medicul oftalmolog este hotaratoare in ultimele saptamani de sarcina.