Frica de durere determina o mare parte dintre viitoarele mamici sa apeleze la nasterea prin cezariana. Cu toate acestea, de-a lungul timpului cercetatorii au incercat sa amelioreze durerile facerii prin diverse alte metode – de la administrarea de analgezice in timpul travaliului si pana la experientele nasterii sub apa, toate au scopul de a determina gravida sa nasca pe cale vaginala, ce-i drept mai putin dureros.
Fiind o tehnica destul de rar intalnita in zilele noastre, nasterea sub apa presupune asezarea gravidei intr-un bazin cu apa calda care are drept scop producerea de adrenalina. Un astfel de hormon are drept scop oprirea dilatarii colului uterin si intarirea peretilor acestuia pentru a face fata durerilor nasterii. Cu toate acestea, apa este un bun adjuvant al capacitatii de dilatare a gravidei, perioada fiind mai scurta decat ne asteptam. Asa ca, durerile travaliului nu vor mai fi la fel de mari, intreaga perioada fiind scurtata. Endorfinele eliberate de creier vor relaxa muschii si ca atare vor diminua starile dureroase ale gravidei.
Imediat dupa expulzare bebelusul va intra intr-un mediu asemanator celui in care a trait in burtica mamei, cel acvatic. Ca atare, trecerea dintr-un mediu in celalalt nu va fi atat de traumatizanta pentru cel mic.
Durerea fiind diminuata, mamica nu va mai apela la anestezia epidurala intrucat ii va putea face fata pe toata perioada travaliului. A renunta la anestezie in timpul nasterii inseamna ca bebelusul nu va mai fi deloc afectat, iar mama nu va mai resimti dureri de cap dupa nastere, ce pot deveni uneori permanente.
Chiar daca mai inainte am enumerat o parte dintre avantajele nasterii in apa, exista si cateva dezavantaje. Atunci cand va decideti sa apelati la o astfel de metoda este indicat sa manifestati o oarecare prudenta cu privire la gradul de curatenie al apei in care urmeaza sa nasteti. Riscul de infectare cu diverse bacterii atat la mama, cat si la bebelus este destul de ridicat mai ales in momentul expulzarii copilului. De asemenea, o temperatura inadecvata a apei poate determina o stare neplacuta mamei, dar poate crea si pneumonie micutului, destul de riscant mai ales in primele ore de dupa nastere.
De asemenea, in cazul in care mama sufera de diabet, cardiopatie sau hipertensiune arteriala acesteia ii va fi interzisa alegerea unei astfel de metode intrucat poate crea riscuri majore asupra sanatatii mamei, dar si a copilului, punandu-i viata in pericol.