Atunci cand esti insarcinata, mai ales in primul trimestru de sarcina, iti vei face po serie de ganduri cu privire la modul de nastere. Te vei gandi daca sa dai nastere bebelusului pe cale naturala (vaginala) sau prin operatie cezariana. Nu mereu iti vine in gand ideea unei nasteri sub apa intrucat nu este suficient de mediatizat acest tip de nastere in tara noastra.
Cu toate aceste, exista situatii in care nasterea sub apa este recomandata de catre multi specialisti in domeniu, fiind mult mai usoara decat oricare alt tip de nastere atat pentru mama, cat si pentru bebelus.
In Romania, nasterea sub apa se afla inca la inceput de drum, clinicile particulare exersand deja primii pasi in acest domeniu. Chiar daca va veti hotari la o astfel de nastere, costurile sale sunt deosebit de ridicate, tinand cont ca nu se practica inca si in spitalele sau maternitatile de stat din tara.
Specialistii considera ca nasterea sub apa poate fi practicata si de acasa, cu toate ca exista temeri legate de modul dureros al nasterii. Exista o teorie care neaga acest lucru, intrucat milioane de femei cu secole in urma au procedat la nasterea de acasa, nefiind supravegheate de catre specialisti. Iti poti pregati un mediu in care sa te simti bine, avandu-i alaturi pe membrii de familie pentru a-ti asigura un suport moral adecvat acestui moment. Poti pregati un bazin cu apa calduta si sa te scufunzi acolo in momentul in care ti s-a recomandat sau asa cum ai fost informata, adica nici mai devreme de inceperea travaliului, nici mai tarziu, intrucat apa calduta va avea un efect linistitor.
Daca totusi nu te simti sigura de o astfel de nastere, fara sa fii supravegheata, te poti adresa unor clinici medicale private in asa fel incat cadrele medicale specializate in acest domeniu sa iti poata oferi suportul moral si medical de care ai nevoie.
Articol realizat de Tatiana Tuţă