La joaca, copilul se poate infecta foarte usor cu limbrici. Acesti paraziti intestinali secreta o toxina care il face pe copil extrem de nervos si agitat. S-au vazut chiar si convulsii, confundate cu epilepsia. Daca se plange de mancarime si usturime in zona anusului, se foieste in somn, mai mult vezi ca respira cam greu, se vaita des de burtica sau are o tuse, care nu mai trece, e posibil sa aiba viermi intestinali.
Tratament medicamentos. Acesta se da numai la recomandarea medicului, cu conditia sa faci copilului testele hepatice inainte de administrare, fiind toxice. De asemenea, tratamentul trebuie sa fie repetat, la interval de un an, pentru ca se poate reinfesta in colectivitate.
Lamaia, inamicul viermilor. O lingurita de seminte pisate de lamaie se consuma dimineata, pe nemancate, timp de 5 zile. Dupa o pauza de 3 zile, se repeta. Tot ca tratament, infuzeaza timp de 2 ore o lamaie spalata bine si tocata marunt, cu coaja si seminte cu tot, in 200 ml de apa, amestecata cu o lingurita de miere de albine. Da-i sa bea lichidul, strecurat, inainte de culcare.
Dovleacul si usturoiul, remedii din stabuni. Da-i, in fiecare zi, timp de trei luni, doua lingurite de ulei de dovleac, presat la rece (una dimineata si una seara). Poti sa-i oferi imediat un comprimat de vitamina C, ca sa scape de gustul neplacut. Daca-i plac semintele de dovleac, pune-l sa manance in fiecare zi. Nu uita nici de mujdeiul de usturoi, care iese castigator in lupta cu parazitii.
Ouale acestor viermi se gasesc in balti, in nisip, pe fructe si legume nespalate Daca ai caini sau pisici, curata des ligheanul cu nisip si nu-l lasa pe cel mic sa se joace acolo. Trebuie sa il inveti sa se spele foarte des pe maini, cu apa si sapun.
sursa foto: varanasiestate.com