Odata cu venirea copilului, incepe o noua viata pentru parinti, iar adaptarea stilului de viata reprezinta cheia succesului. Incearca sa tii un jurnal cu orele in care cel mic mananca si doarme, de asemenea sa cuprinda si obiceiurile sale; toate acestea te vor ajuta sa identifici tipare care te vor ajuta sa intelegi ce se intampla cu bebelusul intr-o anumita etapa din viata sa.
Este esential sa restabilesti prioritatile! Gandeste-te ca pe lista ta de obligatii intr-o zi vei pune doar ceea ce este absolut necesar sa faci. Dar cum stii ce task-uri sa pui acolo? Daca nu stii ce trebuie facut, siguranta micutului este pusa in pericol. Deleaga activitatile care pot fi facute si de catre altcineva, precum gradinaritul, spalatul hainelor sau cumparaturile. Cei de langa tine vor fi multumiti ca te pot ajuta, iar tu vei aprecia o pauza bine meritata.
Daca partea financiara nu reprezinta o problema, ai putea lua in considerare sa stabilesti un contract cu o firma de catering care sa va livreze o mancare sanatoasa, gustoasa si variata. Aceasta elimina si nevoia de a face cumparaturi, planuirea unui meniu si mai ales timpul petrecut gatind. Alta posibilitate ar fi sa gatesti cantitati mai mari pe care sa le pastrezi la congelator.
Pentru o proaspata mamica sunt esentiale imbratisarile partenerului, cu atat mai mult cat intreaga zi o epuizeaza. Urmeaza un concediu de maternitate lung si ai nevoie ca familia ta sa-si pastreze un echilibru in afectiune. Si internetul ajuta pentru restabilirea calmului. Desi suna ciudat, pentru ca nu este indicat sa urmezi sfaturile gasite online, exista grupuri de mamici care se sustin reciproc, iar pentru o proaspata mama, aceasta poate insemna foarte mult.
Iata alte cateva sfaturi care te vor scoate din incurcatura:
- Rezista in fata tentatiei de a compara copilul cu un altul, sau o situatie cu o alta. Fiecare copil are cursul si dezvoltarea lui;
- Pastreaza-ti simtul umorului si incearca sa razi si sa fii optimista, deoarece aceasta stare va trece direct la copilul tau;
- Somnul va reprezenta un moft, de aceea este bine sa te pregatesti psihic pentru aceasta incercare;
- Dormi cand doarme si bebe: acesta un sfat testat si functioneaza. Somnul este, pana la urma, o necesitate medicala, chiar si pentru mame. De asemenea somnul te protejeaza de instalarea unei depresii post partum;
- Faceti cu randul, cand un parinte doarme, celalalt sa stea cu bebelusul;
- Nu face pe eroina! Este tentant sa preiei rolul de super-mamica in serios si sa te ocupi de absolut tot ce are nevoie copilul. Partea rea este ca pana la urma vei sfarsi epuizata, fapt care nu te va ajuta deloc, si cu atat mai putin pe cel mic.