Notele reprezinta un sistem de evaluare al fiecarui scolar. Chiar daca exista pareri prin care se considera ca notele nu reprezinta cea mai corecta metoda de evaluare, in realitate acestea reprezinta o modalitate eficienta prin care, in prezent parintii si elevii pot afla nivelul de performanta scolara in care se gasesc.
Notele sunt oferite cu ocazia evaluarilor sumative, finale, dar si cu ocazia diverselor tipuri de examene care au sau nu legatura cu mediul scolar. Sistemul de notare romanesc identifica note de la 10 la 1, fiind pus in aplicare de catre cadrele didactice sau de catre profesorii evaluatori ai unui examen.
In prezent, in Romania se pune destul de mult accentul asupra calitatii notarii. Tocmai de aceea, profesorii sunt indrumati asupra modului in care ar trebui sa puna notele, evitand substimularea elevului. In cazul in care elevul este bine pregatit acesta va fi evaluat cu nota maxima, stimulandu-i creativitatea si dorinta de a invata. In cazul in care elevul este subevaluat, atunci acesta nu va mai capata incredere in fortele sale, nu va mai invata la fel de mult si nici nu va mai realiza performanta scolara de care daduse dovada mai inainte.
In plus, la noi in tara, situatiile scolare ale elevului sunt luate in considerare in cadrul admiterii in invatamantul mediu sau superior.
Carnetul de elev reprezinta o reflectie a intregii activitati a scolarului. Aici este enuntata intreaga activitate a scolarului, in asa fel incat parintii sa poata fi informati la timp asupra modului de studiu al propriului copil. Ori de cate ori observa o nota mica, parintii nu vor trebui sa ii aplice scolarului pedepse, ci, mai degraba, sa incerce sa identifice impreuna cauza care a condus la un astfel de lucru. Discutiile cu profesorii sunt obligatorii ori de cate ori copilul evita sa arate carnetul de note. In acest fel, parintii vor putea fi informati din timp asupra activitatii scolarului, corectand impreuna toate problemele.