In cea de-a doua saptamana de viata, nou-nascutul incepe sa se acomodeze cu schimbarile generate de mediul extrauterin.
Cu toate acestea, parintii nu vor trebui sa se astepte la schimbari spectaculoase din partea sa. Acesta va dormi destul de mult, trezindu-se destul de des doar pentru a-si lua portia de laptic.
Ori de cate ori este suparat ori ceva il deranjeaza acesta ii va comunica mamei prin plans. Asa ca, nu trebuie sa te sperii ori de cate ori il vezi ca plange – va trebui sa incerci sa descoperi ceea ce nu ii place sau ceea ce il supara si, iarasi, micutul va tacea si se va bucura de prezenta ta in fiecare moment.
In cea de-a doua saptamana de viata, nou-nascutul va recunoaste mai usor vocea si mirosul mamei, va reusi sa o observe si chiar sa o urmareasca prin incapere, simtul vazului fiind mult mai bine dezvoltat decat in primele clipe de dupa nastere.
Si in aceasta saptamana, micutul va simti nevoia de mangaiere din partea mamei. Afectiunea pe care i-o va oferi mama nu face altceva decat sa il transpuna in lumea fara griji din mediul intrauterin.
In saptamana a doua de viata, unii nou-nascuti se vor putea confrunta cu problema colicilor abdominale. Vor plange, vor fi suparati si de cele mai multe ori de neimpacat. Ceaiurile si tratamentele impotriva colicilor au rol de calmare, insa nu intotdeauna acestea produc efectul mult dorit.
Orice nou-nascut se naste cu reflexul de supt. Acest reflex se va dezvolta destul de mult in primele saptamani de viata, micutul va prinde cu usurinta sanul mamei, desfatandu-se cu cea mai curata hrana ce ii putea fi oferita – laptele matern.
Dezvoltarea auzului reprezinta o alta noutate pentru aceasta saptamana. Acesta va intoarce capul ori de cate ori aude un anumit zgomot in incapere, urmarind cu privirea spre locul zgomotos.
Se va mai ingrasa, pielea sa va deveni mai rozalie, scapand de aspectul incretit ori vinetiu de dupa nastere. Cu alte cuvinte, aspectul micutului se va apropia de cel din imaginatia ta.