Imediat dupa nastere medicii ii ofera nou-nascutului un punctaj atat pentru starea de sanatate, cat si pentru reflexele acestuia.
Reflexele nou-nascutului imediat dupa nastere sunt esentiale pentru propria sa dezvoltare si pentru o stare de sanatate adecvata varstei, absenta acestora determinand o infirmitate medicala.
Cu toate ca nou-nascutul de-abia a luat contact cu lumea exterioara acesta este capabil sa reactioneze la anumiti stimuli externi, precum atingerile mamei, zgomotele puternice, lumina. Sistemul reflex al nou-nascutului le ofera medicilor posibilitatea de a-i determina gradul de dezvoltare neurologica.
In cazul unor zgomote mai mari, nou-nascutul se va exterioriza clipind destul de pronuntat sau intorcand capul in directia zgomotului.
Reflexul vizual este testat cu ajutorul unei lumini mai pronuntate. Acesta se va arcui sau isi va da capul mai spre spate in momentul in care o observa.
Cu toate ca inca este mic, nou-nascutului ii vor fi testate si reflexele de mobilitate. Atat reflexele de pasire, cat si cel de apucare le demonstreaza medicilor ca nou-nascutul se dezvolta normal.
Reflexul de supt este prezent aproape la orice bebelus. Ori de cate ori mama se apropie de el acesta va cauta sa apuce sanul. Odata ce este alaptat acesta va inghiti laptele matern, beneficiind astfel de reflexul de deglutitie.
Mediul intrauterin i-a creat bebelusului reflexul de inot, asa ca orice bebelus care va fi pus sa inoate imediat dupa nastere va cunoaste o astfel de deprindere si nu se va ineca.