„Nou-nascutul trebuie sa bea apa?” este intrebarea pe care si-o pun majoritatea parintilor incepatori. In primele luni de viata, nou-nascutul hranit la san nu trebuie sa bea apa intrucat laptele matern o contine intr-o proportie de 88%.
Cu toate acestea, nou-nascutul trebuie sa bea apa in cazul in care este hranit cu lapte praf. Potrivit medicilor pediatri, laptele praf are un continut mai ridicat de saruri si minerale, consumul de apa ajutandu-l sa elimine mai usor excesul lor. Chiar si asa, nu intotdeauna apa este recomandata mai inainte de varsta de sase luni, indiferent de tipul de lapte cu care este hranit copilul. A-i adauga nou-nascutului apa in alimentatie este una dintre deciziile parintilor sau indrumarile medicului specialist pediatru.
Odata cu primii pasi ai diversificarii sau atunci cand verile sunt mult prea calduroase, parintii ii pot adauga nou-nascutului apa in alimentatie. Insa, consumul ridicat de apa poate determina anumite probleme de sanatate.
In primul an de viata, este interzis excesul de apa in alimentatia micutului. Potrivit specialistilor, portia maxima de apa admisa in primul an de viata nu va trebui sa depaseasca 60-120 ml/zi. In cazul in care acesta consuma mai multa apa atunci poate exista riscul pierderii cantitatii de sodiu din organism, fapt care ii va putea produce leziuni la nivelul creierului, greu de remediat din punct de vedere medical. In acest mod, nou-nascutul va putea dezvolta sindromul intoxicarii cu apa.
Nou-nascutul va putea fi incercat cu apa abia atunci cand este deja satul. A-i oferi apa mai inainte de a manca nu este un obicei sanatos intrucat ii va diminua pofta de mancare. In acelasi timp, prin laptele matern, micutul nu va mai resimti nevoia de apa, lucru benefic pentru sanatatea sa in primele luni de viata.