„9 luni fara sex?” O intrebare care macina orice cuplu ce se gaseste in asteptarea unui copil.
De multe ori frica, alteori necunoasterea ne pot determina la o abstintenta sexuala, chiar daca acest tip de relatii sunt destul de importante pentru orice familie. Si cum se stie ca tot ce este interzis este si cel mai dorit, multi parteneri se intreaba daca tocmai in aceasta perioada este voie sau nu sa intretii relatii sexuale, sa ai parte de mai multa caldura trupeasca decat de obicei sau daca, din contra, copilul ar putea avea de suferit.
Ei bine, lucrurile merg pe cu totul alt fagas. Relatiile sexuale nu sunt interzise de catre specialisti in nici o etapa a celor noua luni de sarcina, intrucat nici mama, nici copilul nu vor avea de suferit.
Vom pleca de la ceea ce simte tanara mamica in fiecare stadiu al sarcinii. In momentul in care descoperi ca esti insarcinata si mergi la medicul ginecolog pentru un eventual consult este bine sa ai o discutie mai pe larg despre toate lucrurile care alcatuiesc o necunoscuta pentru tine si partenerul tau, inclusiv despre relatiile sexuale derulate pe parcursul sarcinii, intrucat medicul ginecolog va poate da unele indicatii ce difera de la caz la caz, ce vor fi in conformitate cu observatiile consultului ginecologic.
De cele mai multe ori, sexul in sarcina nu este interzis, dar poate fi data o recomandare cu privire la periodicitatea actului sexual: o data pe saptamana ori o data la doua saptamani, in functie de specialistul ginecolog care va supravegheaza sarcina. Acesta poate fi complet interzis daca ar exista o problema de natura medicala, lucru ce ar fi daunator pentru mama sau pentru copil.
Etapele sexuale in sarcina difera pentru mama de la caz la caz.
In primul trimestru de sarcina, considerat de unele mamici si cel mai greu de suportat intrucat modificarile hormonale determina stari neobisnuite de oboseala, greata, ameteli ori varsaturi, cu care corpul trebuie sa se obisnuiasca pe tot parcursul celor noua luni de sarcina, tanara mamica nu se simte de cele mai multe ori in largul ei si de aceea isi poate refuza partenerul atunci cand acesta ii solicita o noapte de neuitat. Chiar daca multe simptome nu apar la unele femei, teama ca bebelusului i s-ar putea intampla ceva rau ii impiedica pe parteneri sa mai intretina raporturi sexuale.
Al doilea trimestru de sarcina este considerat a fi cel mai usor. Corpul a inceput deja sa se obisnuiasca cu noile modificari aparute, iar tanara mamica are nevoie de mai multa atentie, avand un apetit sexual mai crescut decat de obicei, lucru care o va determina sa poarte hainute cat mai sumare si inca sa se considere apetisanta in fata partenerului, chiar daca burtica a capatat ceva volum.
Ultimul trimestru este considerat a fi cel mai greu, intrucat mamicile au probleme cu oboseala, respiratia si cu greutatea, acestea fiind o cauza a faptului ca cel mic se dezvolta pe zi ce trece. De aceea este posibil ca partenerii, cel putin spre sfarsitul celor noua luni sa intretina relatii sexuale mult mai rar decat de obicei.
Asadar, daca tanara mamica nu simte durere la penetrare, ori sangerari poate avea relatii sexuale ori de cate ori doreste.
In ceea ce il priveste pe cel mic, acesta este protejat in uter de lichidul amniotic, colul fiind inchis eventualelor penetrari.
Tatal trebuie sa fie atent cu partenera si sa incerce sa nu uite nici o etapa a preludiului actului sexual. De aceea, cea mai usoara penetrare este cu partenera deasupra, intrucat ea poate stapani actul sexual, ori prin lateral. Este recomandat ca partenerul sa se sprijine in maini pentru a evita atingerea burticii mamicii, zona ce trebuie protejata.
Chiar daca unele cupluri prefera caldura unei simple atingeri, altele pot descoperi orgasmul tot atat de usor ca si inainte de sarcina.
Articol realizat de Tatiana Tuţă