O fetita a mers intr-o calatorie impreuna cu parintii sai, iar la intoarcere nu voia sa stea decat la ei in brate, plangea din orice. Ei s-au ingrijorat, mai ales ca in scurt timp aveau sa devina parinti pentru a doua oara.
In primul rand copilul a trecut prin schimbari importante, precum mediul, cu persoane necunoscute in jur, si in al doilea rand simtea ca mama sa este insarcinata. Cand un copil simte ca esti insarcinata, intotdeauna va regresa, va vrea numai in brate, va plange ori de cate ori ii vei cere ceva. Pe de alta parte, 18 luni este varsta la care copilul isi acapareaza mama.
Ar trebui ca aceasta sa-si petreaca mai mult timp cu copilul, sa-i vorbeasca manuind diferite obiecte, sa se joace impreuna o multime de jocuri. Cumva, trebuie sa-si spuna ca sufera ca mama sa va mai avea un bebelus si se va naste, nu pentru placerea ei, ci pentru ca mama si tata sa mai aiba un copil. Acest lucru o supara acum, insa mai tarziu se va bucura.
Nu exista trebuie sa vorbeasca – Pentru ca un copil sa vorbeasca la timpul potrivit, trebuie sa simti ca, atunci cand ii vorbesti este atent, te priveste, are o anumita mimica, cauta apropierea de parinti, vrea sa se faca inteles. In afara de acestea, copilul nu vorbeste cu usurinta cand este singurul interlocutor al mamei sau al tatalui.
Un copil invata sa vorbeasca vazandu-l, facandu-l si pe el partas la conversatie atunci cand vorbesti despre ceva. Copilul trebuie sa vorbeasca si altor persoane: pentru el, sa vorbeasca, inseamna sa le aduca jucarii si alte asemenea lucruri. Nu trebuie sa i se spuna: „Ne deranjezi”, ci „Poti sa asculti si tu ce vorbim noi”.
Desigur, dar cuvintele nu vin de la sine, vin doar atunci cand copilul are ceva de spus. Ori, el spune multe lucruri, isi face intelese multe dorinte, inainte chiar de a vorbi. Cateodata primii nascuti vorbesc mai repede, foarte dornici sa participe la conversatia mamei si a tatalui. Dar al doilea copil nu este grabit, vorbeste cel mare si pentru el, de fiecare data cand nevoie sa spuna ceva.
Poti incepe sa stabilesti o legatura intre tine si copil prin intermediul obiectelor pe care le manuiti impreuna, ajutandu-l sa le deosebeasca unele de altele prin jocuri vorbite, la care sa ia parte si jucariile. Cand copiii nu vorbesc, au tendinta sa se exprime cu bratele, cu gura, cu corpul, adica sa sarute.
Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto
sursa foto: hirukowellness.com