Pe perioada sarcinii vei trece prin tot felul de stari. O sa ai pofte din cele mai ciudate sau dimpotriva o sa simti repulsie fata de anumite alimente. Foarte multe gravide pur si simplu nu pot consuma carne in aceasta perioada si se intreaba daca acest lucru poate dauna bebelusului.
Pe perioada sarcinii nu trebuie sa te fortezi sa mananci absolut nimic din ce nu-ti face placere. Daca organismul tau respinge carnea sau orice alt aliment, nu trebuie sa te ingrijorezi. Poti sa nu mananci carne deloc si sa ai un copil sanatos. Acelasi lucru este valabil si pentru gravidele care urmeaza o dieta vegetariana.
Insa va trebui sa-ti planifici si sa-ti reevaluezi consumul de alimente. Pentru a obtine nutrientii de care ai nevoie, trebuie sa mananci o gama variata de alimente si sa-ti echilibrezi aportul zilnic.
Daca poti sa consumi peste, lapte si oua, iti va fi mai usor sa obtii fierul, calciul si proteinele de care ai nevoie. Daca esti complet vegetariana sau ai repulsie la aceste alimente va trebui sa-ti planifici cu grija aportul alimentar zilnic. Vegetarienii completi au adeseori dificultati in obtinerea zincului, vitaminei B12, fierului, calciului si a acidului folic.
Pentru a evita aceasta problema, incearca urmatoarele:
- Mananca cel putin 4 portii de alimente bogate in calciu in fiecare zi. Surse neanimale includ: broccoli, varza, fasole uscata, sucuri naturale imbogatite cu calciu si produse din soia.
- Imbogateste-ti dieta cu mai multe alimente hipercalorice. Acest lucru este important mai ales daca ai probleme cu castigul in greutate. Surse importante sunt: nucile, arahidele, semintele si fructele uscate.
- Cere sfatul medicului pentru suplimentele nutritive. Multe vegetariene complete necesita si vitamine prenatale care sa compenseze si alte carente nutritionale. Pentru a fi sigura care ti se potriveste exact, vorbeste cu medicul tau ginecolog.