De cate ori ati auzit asa ceva: „fetita mea nu vrea sa manance” sau „baietelul meu este dificil la mancare” . Multe mame care au rostit aceste fraze si-au privit de nenumarate ori cum micutii lor stramba din nas la vederea farfuriei cu spanac sau cum imping lingurita cu mancare.
Ce mai, de multe ori, masa unui copil este o adevarata provocare pentru mama! Cu toate acestea nu trebuie sa o iei in tragic. Trebuie doar sa trezesti papilele gustative ale copilului. Inca de mici copiii au preferinte si apreciaza gustul mancarurilor precum pastele cu unt si orezul simplu. Atunci, cum ii convingem sa aprecieze gustul lucrurilor bune pentru ei, cum ii determinam sa incerce si sa testeze arome si texturi noi?
Cu cat mai devreme cu atat mai bine
Un copil are nevoi nutritionale specifice, iar obiceiurile alimentare sanatoase se invata de la o varsta frageda. Este important sa nu te astepti ca micutul tau sa manance din prima anumite alimente pe care i le oferi tocmai pentru a-i starni papilele gustative.
In fapt, este demonstrat inca de mult timp ca celulele responsabile cu simturile olfactiv si gustativ intra in actiune inca din luna a 6-a de sarcina. Mai tarziu diferitele gusturi trec in laptele matern, iar bebelusii descopera „placerile culinare”.
Hranirea ar trebui sa fie pentru bebelus un motiv de distractie si de explorare. Odata ce mama capata experienta, iar cel mic se obisnuieste cu ritualul mesei, acest moment al zilei ii va permite copilului sa integreze cu usurinta coduri sociale si sa-si dezvolte abilitatile motorii.
Stiati ca?
Pe langa cele 4 gusturi pe care le stii deja: dulce, sarat, amar si acru, exista un al 5-lea gust numit umami (sau savoare). Acesta este prezent in special in alimentele bogate in glutamat: parmesan, alge marine, sosul de soia.