Toti parintii cred ca micutii lor sunt cei mai frumosi copii din lume. De aceea, sunt tentati sa le dea nume inedite, care sa ii ajute sa se distinga de restul oamenilor. Dar ce sursa de inspiratie sa aleaga pentru a descoperi numele perfect? Google, bineinteles.
“Un search rapid pe google ii lamureste pe parinti ca numele ales de ei nu a apartinut unui ucigas in serie sau unei persoane indoielnice“, au declarat jurnalistii de la New York Times, dupa ce au facut un reportaj pe aceasta tema.
Ei au citat cazul unui cuplu care nu si-a mai numit fetita Kalia dupa ce au cautat numele pe Google si motorul a afisat imagini cu femei in pielea goala.
Dilemele create de necesitatea de a alege un nume sunt vechi de secole. Evreii considera ca numele unui copil este primul dar pe care parintii i-l fac micutului.
Desi vechimea acestei probleme este notabila, secolul XXI a facut-o si mai arzatoare, din cauza prevalentei mijloacelor digitale de informare.
Potrivit cercetarilor recente, se pare ca parintii sunt indreptatiti sa-si faca probleme in legatura cu numele copilului. Acesta poate avea consecinte serioase asupra vietii acelei persoane.
David Figlio, profesor in educatie la Northwestern University, a studiat efectul pe care numele il are asupra personalitatii copiilor. Savantul a descoperit ca exista nume cu un statut lingvistic precar. Acestea sunt, de regula, preferatele mamelor cu studii medii sau a celor care nu au absolvit liceul.
Astfel, Figlio a studiat cazul numelui “Alexandra”, care este scris diferit in functie de clasa sociala din care provin parintii. Oamenii cu un statut social mai umil, vor prefera variatiunile acestui nume: Alekzandra sau chiar Aleshandra, Alehandra sau Alecsandra.
Cercetatorul a observat ca profesorii ii trateaza diferit pe acei copii cu nume al caror statut lingvistic este inferior. Micutii sunt priviti cu scepticism si au sanse mai mici sa se remarce decat copii cu nume obisnuite.
Figlio a cercetat si impactul pe care numele il are asupra vietii profesionale. El s-a ocupat de niste surori gemene care erau pasionate de matematica. Savantul a observat ca fata cu un nume mai feminin s-a orientat, in timp, spre materii umaniste, in timp ce sora ei, al carei nume era androgin, a ramas in domeniul stiintelor reale.
“Daca fetita ta se numeste Anastasia si vrei sa o faci doctor, trebuie sa fii atent la prejudecatile culturale. Copilul are toate sansele sa-si ia licenta in literatura. Sora ei, Jordan, ar putea sa fie cea pasionata de biologie. Este vorba despre un determinism lingvistic nominal care nu poate fi ignorat“, a declarat Figlio.
Mai mult, baietii cu nume feminine sunt mai predispusi sa aiba probleme comportamentale in gimnaziu si in liceu.
Potrivit cercetatorilor de la BabyCenter.com, 50% din proaspetii parinti isi cauta inspiratia in cultura pop. Intr-un top 100 al celor mai populare nume de copii, pe locuri fruntase a iesit Sofia.
Figlio ii sfatuieste pa parinti ca, in loc sa creeze un nume nemaiauzit sau sa se inspire din filme, mai bine se gandesc la ceva mai clasic, care sa aiba semnificatie. Tu ce nume i-ai da copilului tau?