Femeile insarcinate care consuma fructe, legume si cereale integrale nasc copii mai sanatosi. Micutii prezinta risc scazut de a dezvolta afectiuni neurologice sau defecte congenitale.
Descoperirile sunt importante pentru ca dovedesc ca nu este suficient ca mamele sa consume suplimente cu acid folic in timpul sarcinii.
Datorita faptului ca majoritatea femeilor gravide consuma acid folic, numarul de copiii nascuti cu probleme de tub neural a scazut semnificativ.
Cu toate acestea, bebelusii continua sa vina pe lume cu asemenea probleme, de aceea, medicii vor sa isi dea seama ce anume favorizeaza aceste afectiuni.
Suzan Carmichael, autorul principal al studiului, a avut ideea de a cerceta importanta hranei mamei asupra dezvoltarii armonioase a copilului.
Savantii au studiat 6,147 de mame ale caror copii s-au nascut fara defecte congenitale si 3,411 mame ale caror micuti au venit pe lume cu probleme de tub neuronal. Cercetatorii au verificat cu minutiozitate alimentatia ambelor categorii de femei.
Cercetarile au scos la iveala ca femeile care consumau o dieta bogata in legume, fructe si cereale erau cu 50% mai putin predispuse sa nasca un copil cu anacefalie, fata de mamele cu o dieta mai saraca. Riscul ca micutul sa vina pe lume cu spina-bifida scadea si el cu 30%.
Oamenii de stiinta le recomanda femeilor gravide sa scoata grasimile saturate si dulciurile rafinate din dieta. Mai mult, ei le sfatuiesc pe femei sa consume cat mai multe legume, fructe si cereale integrale.
Rezultatul studiului este valabil indiferent daca femeile luau sau nu acid folic.
“Suplimentele nutritive sunt foarte sanatoase, dar si mai sanatoasa este o dieta completa”, a declarat Suzan Carmichael.