O echipa de cercetatori americani de la Universitatea Duke a descoperit ca imbratisarile sunt esentiale pentru dezvoltarea fizica si emotionala a copilului.
Desi multi parinti stiu deja ca este nevoie de contact fizic pentru a le induce micutilor o stare de bine, specialistii americani insista ca, in unele cazuri, insasi supravietuirea copilului depinde de frecventa cu care este atins, imbratisat, sarutat, leganat etc.
Cercetatorii au ajuns la aceste concluzi studiind cazurile bebelusilor nascuti prematur care, in ciuda ingrijirilor sofisticate primite, nu cresteau. Prevederile stricte ale medicilor cer personalului auxiliar sa nu atinga bebelusii din incubatoare, indiferent cat de tare ar plange acestia. In ciuda nivelului atent reglat de oxigen, al dietei si al temperaturii ideale, copiii nu se dezvoltau corespunzator.
Profesorul Schonberg si echipa lui au pornit de la situatia creata de o asistenta medicala care a incalcat normele spitalicesti si i-a mangaiat pe spate pe acei micuti care plangeau foarte mult. Dupa acest tratament administrat de tanara, angajata de curand la sectia pentru prematuri dintr-un spital din S.U.A, bebelusii ingrijiti au inceput sa ia in greutate.
Pentru a confirma teoria, cercetatorii au refacut experimentul in laborator folosind pui de sobolan. Astfel au reusit sa dovedeasca un fapt surprinzator: celulele corpului nu se pot dezvolta in absenta contactului fizic, informeaza modista.ro.
Acea parte a genomului responsabila cu producerea de enzime pentru crestere se opreste din functionare si intra intr-o forma de hibernare. Cu toate acestea, e nevoie doar de cateva mangaieri ca productia enzimatica a celuleor puilor de sobolan sa reinceapa. Asadar, contactul fizic este un important factor de crestere.
Nu neglija importanta gesturilor de tandrete si afectiune. Copilul tau are mare nevoie de ele atat pentru a deveni un adult fericit si sanatos cat si pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere fizic.