[imagebrowser id=492]In perioada 2-6 aprilie 2012, in scolile din Romania se desfasoara programul „Scoala altfel” dedicat activitatilor educative extracurriculare si extrascolare.
Potrivit Ordinului de ministru nr. 4.292/2011, obiectivul principal consta in implicarea elevilor si a profesorilor in activitati de educatie non-formala, care sa puna in valoare talentele, preocuparile extrascolare si competentele elevilor, in domenii cat mai diverse si interesante. Nu in ultimul rand, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului organizeaza fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline de invatamant.
Pentru elaborarea si definitivarea programului din cadul saptamanii „Scoala altfel”, conducerile scolilor au solicitat, din semestrul I, propuneri de activitati de la elevi, in cadrul orelor de dirigentie, si de la profesori, in cadrul comisiilor metodice. Au fost organizate dezbateri in colectivele de elevi, in consiliul elevilor, in consiliul profesoral si in comitetul reprezentativ al parintilor, in vederea adoptarii programului agreat de majoritatea elevilor si a cadrelor didactice. Tipurile de activitati care se organizeaza in saptamana mentionata, durata acestora, modalitatile de organizare si responsabilitatile au fost aprobate de consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant.
Mentionam ca in saptamana „Scoala altfel” se organizeaza, printre altele: activitati culturale, activitati tehnico-stiintifice, activitati sportive, activitati de educatie pentru cetatenie democratica, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activa in societate, responsabilitate sociala, relatii si comunicare etc.); activitati de educatie pentru sanatate si stil de viata sanatos (inclusiv referitoare la dependenta de calculator, siguranta pe internet etc.); activitati de educatie ecologica si de protectie a mediului (inclusiv colectare selectiva, economisirea energiei, energie alternativa etc.); activitati de educatie rutiera, PSI, educatie pentru reactii corecte in situatii de urgenta. etc.
In vederea unei bune organizari a activitatilor din aceasta perioada, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a purtat discutii cu organizatiile non-guvernamentale din domeniul educatiei. MECTS a initiat o platforma online, unde ONG-urile au avut posibilitatea de a face cunoscuta opiniei publice oferta de programe de educatie non-formala pusa la dispozitie unitatilor de invatamant (aproape 200 de ONG-uri inscrise). In acelasi mod, Consiliul National al Elevilor a publicat proiectele pe care le deruleaza in scoli.
Foto: http://image.stirileprotv.ro / http://www.scout.ro