2 din 100 de femei gravide dezvolta o sarcina extrauterina. Sarcina extrauterina poate avea consecinte grave, dar nu este o condamnare la sterilitate.De ce apare sarcina extrauterina?
In cazul unei sarcini extrauterine ovulul nu se duce in uter, ci in trompa, iar sarcina incepe atunci sa se dezvolte in afara uterului. Ovulul implantat gresit, incepe sa se dezvolte, dar trompa, prea mica, nu poate primi embrionul.
Care sunt factorii de risc pentru o sarcina extrauterina
Nu se cunosc toate cauzele care pot duce la o sarcina extrauterina, dar urmatorii factori pot creste sansele de dezvoltare a unei sarcini ectopice:
– O anomalie a trompelor (congenitala sau aparuta in urma unei afectiuni)
– Antecedente in boli cu transmitere sexuala
– Fumatul intens
– Purtarea unui sterilet
– Avorturi repetate
Si ce se intampla dupa?
Nu exista masuri de precautie speciale pentru a preveni sarcina ectopica. Este vorba de un accident imprevizibil. Cu toate acestea, in cazul in care ai avut deja o sarcina extrauterina, urmatoarea va fi atent supravegheata. Riscul de a avea o noua sarcina extrauterina exista, dar nu trebuie sa va panicati, o sarcina ectopica nu este sinonima cu o condamnare la sterilitate. Riscul principal in acest caz este o noua sarcina extrauterina, daca trompa nu s-a cicatrizat bine. Asteapta cateva luni si cere avizul medicului care te-a operat inainte de a incerca sa ramai din nou insarcinata.
Chiar daca in timpul operatiei a fost nevoie sa ti se elimine o trompa, poti sa ramai fara probleme din nou insarcinata si sa duci sarcina pana la termen. Studiile arata ca 60% dintre femeile cu un istoric de sarcini ectopice raman din nou insarcinate in urmatorii 2 ani. Bineinteles ca in cazul acestor femei „cu risc” monitorizarea sarcinii se face cu mare atentie, mai ales in stadiile timpurii.