[imagebrowser id=276]Obiceiul taierii motului la baieti sau ruperii turtei la fetite reprezinta o datina destul de respectata in mai toate regiunile tarii.
Cu toate ca nu este o regula destul de stricta in ceea ce priveste varsta taierii motului sau ruperea turtei, o astfel de datina poate fi savarsita intre unu si trei anisori. De cele mai multe ori multi asociaza serbarea implinirii primului anisor din viata cu obiceiul taierii motului sau ruperii turtei, creand astfel o dubla aniversare.
Taierea motului la baieti reprezinta taierea unei suvite din parul acestuia de catre nasul de botez. Parul se va prinde cu o funda, iar in jurul sau se va pune un colac. In majoritatea regiunilor tarii, de fundita se va prinde un banut. Tot traditia spune ca parul nu va trebui sa ii fie taiat copilului pana la implinirea acestui obicei. De asemenea, motul taiat va fi pastrat de catre parinti pana la varsta de sapte anisori in mare secret de bebelus. Dupa aceasta varsta, motul ii va putea fi aratat, putand fi pastrat in continuare sau ingropat la radacina unui pom fructifer.
Ruperea turtei reprezinta ruperea in doua si apoi in patru a unei turte deasupra capului fetitei, dupa care aceasta va fi data celor prezenti pentru a manca din ea. Si in cazul fetitelor, nasii ii vor taia o suvita de par pe care le-o va da parintilor spre pastrare.
Atat in cazul baietilor, cat si in cel al fetitelor inainte de savarsirea obiceiurilor mai sus mentionate se va pune pe o tava mai multe obiecte – carte, pix, ruj, oja, bani, ceas, jucarii, oglinda, etc. Bebelusul va fi pus sa aleaga de pe tava un obiect. In functie de obiectul ales parintii si cei din jur vor putea trage concluzii despre personalitatea si preocuparile copilului de mai tarziu. In cazul in care va alege o carte sau un pix inseamna ca va fi studios, in cazul in care va alege o oglinda insemna ca va fi cocheta si tot asa.
Dupa taierea motului sau ruperea turtei nasii vor primi din partea parintilor un „plocon” care presupune un cadou oferit pentru pretuirea respectului fata de acestia.
Foto: http://www.cazarelapensiune.ro / http://www.utilecopii.ro