[imagebrowser id=811]
Cei mai multi tineri parinti nu sunt familiarizati cu obiceiurile crestine care se fac la nasterea si la botezul copilului. Daca esti unul dintre ei, trebuie sa stii ca sunt anumite randuieli bisericesti, pe care trebuie sa le respecti inainte de savarsirea botezului.
In prima zi de nastere. Un membru al familiei sau moasa merge la preot cu putina apa intr-un vas. Preotul o sfinteste si din ea gusta lauza si se stropeste pruncul. Tot din aceasta apa se toarna si in baita bebelusului.
Molifte de curatire. La opt zile de la nastere preotul vine acasa pentru a citi molifetele de curatire pentru mama si rugaciunea de punerea a numelui copilului. Aceasta randuiala se face in amintirea zilei a opta, cand Pruncul dumnezeiesc, a fost adus la templu si taiat-imprejur, punandu-I-se numele Iisus.
La 40 de zile. Botezul copilului ar fi bine să se facă pana la 40 de zile, incepand din ziua a opta de nastere. Atunci cand pruncul este în primejdie de moarte, se poate chiar din prima zi. Daca se face fix la 40 de zile, mama poate aduce pruncul la biserica, insotita de nas. Preotul citeste două rugăciuni pentru curatirea mamei si trei pentru copil, după care il imbisericeste, dandu-l nasului.
De retinut. Daca botezul este facut inainte de sase saptamani, mama poate insoti pruncul la biserica, fara a participa activ, neavand voie sa treaca de pronaos.
sursa foto: bede.org si redeemerchurch.net