Atunci cand nici nu te astepti, bebelusul tau poate introduce in cavitatea bucala anumite obiecte care ii pot obstructiona respiratia.
Isi va putea introduce anumite componente de la jucarii, bucati mai mari de mancare, seminte, ca sa nu mai vorbim despre anumite tipuri de substante chimice destul de toxice, precum detergentii sau anumite produse de curatenie.
Blocand circulatia respiratorie de la nivelul laringelui se poate ajunge chiar la un eveniment destul de neplacut, sufocarea celui mic, punandu-i in pericol viata si sanatatea.
Daca dintr-o data copilul tau isi schimba comportamentul, devenind mai agitat si tusind fara zgomot poate fi semnul aspirarii unui astfel de obiect si infundarea cailor respiratorii. Imediat ce veti observa un astfel de lucru asezati copilul cu capul in jos si incercati sa il loviti usor pe spate in regiunea omoplatilor. Astfel, cel mic va putea expulza obiectul inghitit. Cavitatea bucala a celui mic se va verifica imediat, incercand sa prindem si sa scoatem in afara doar obiectul ce este vizibil, evitand astfel sa il impingem mai in jos, astfel cel mic prezentand un risc mai mare de a se ineca.
Exista si situatia in care bebelusul poate inghiti un corp strain, acesta pozitionandu-se in partea de jos a bronhiilor. In acest mod aerul nu va mai putea ajunge in acele locuri, ceea ce va conduce catre o insuficienta respiratorie si chiar infectie. Reactia copilului va fi una usor de depistat, semnalata de tuse convulsiva destul de galagioasa.
Chiar daca astfel de probleme reprezinta o obstructie partiala a cailor respiratorii, se va impune si aici interventia medicala de specialitate.
In cazul in care bebelusul a inghitit un bob de fasole, acesta va trebui prezentat de urgenta la medic intrucat fasolea isi mareste de foarte multe ori volumul, ceea ce va conduce catre o agravare a starii de sanatate a bebelusului.
In oricare dintre cazurile indicate, prezenta la medicul specialist ORL-ist este obligatorie pentru expulzarea obiectului strain inhalat de cel mic.