Imediat dupa nastere, din dorinta de a scapa de kilogramele acumulate, proaspetele mamici doresc sa faca cat mai mult sport si aerobic. Cu toate acestea, ele nu cunosc data exacta la care se pot apuca de astfel de exercitii.
Colegiul American al Obstreticienilor si Ginecologilor este de parere ca reluarea activitatii sportive a mamei apare atunci cand aceasta se simte in stare sa o faca. Exista, bineinteles, si pareri contrarii. Medicul specialist va recomanda cel mai adesea sa reluati aceste activitati dupa un termen de sase saptamani, mai exact dupa controlul medical de dupa nastere. Cu toate acestea, daca in timpul sarcinii v-ati obisnuit organismul cu astfel de exercitii fizice usoare, le puteti continua fara probleme, utilizand un ritm nu tocmai alert. Asa ca, puteti practica inotul, flotarile, genoflexiunile sau mersul pe jos, imediat dupa nastere.
Este indicat ca primul exercitiu de dupa nastere sa fie mersul pe jos. Asa ca, incercati sa mergeti circa 30 de minute pe zi, dar numai insotita de partener, un eventual suport in cazul aparitiei unor stari de disconfort. Dupa ce veti incepe sa va reveniti puteti mari durata plimbarilor.
Nasterea prin cezariana impune ceva mai mult timp pentru reluarea activitatilor fizice. Destul de usor, puteti practica mersul pe jos care va va ajuta sa eliminati mai usor cheagurile de sange si sa va vindecati mai usor.
Inainte de a incepe sa practicati aerobicul sau alte exercitii mai complicate este bine sa aveti o discutie cu medicul care v-a supravegheat pe parcursul sarcinii. Chiar daca simtiti ca sunteti in putere imediat dupa nastere, nu trebuie sa uitati de faptul ca ligamentele si articulatiile sunt destul de slabe si in aceasta perioada, acestea intarindu-se dupa aproximativ cinci luni de la nastere. Asa ca, incercati sa evitati caderile sau exercitiile care va solicita prea mult articulatiile.
Daca sunteti tentata sa va inscrieti la un curs de aerobic incercati sa optati pentru acelea a coror antrenori se ocupa de gimnastica post partum. Chiar daca o serie de exercitii fizice va va prinde bine dupa nastere, nu trebuie, totusi sa exagerati intrucat organismului ii sunt necesare cateva luni pentru vindecare.
Inainte de a incepe sa faceti exercitii fizice, asigurati-va ca golul muschilor abdominali datorat sarcinii si nasterii s-a inchis. Astfel veti putea risca sanatatea acestor muschi.
Iar daca va faceti griji cu privire la afectarea productiei de lapte matern, nu trebuie sa reprezinte un adevarat motiv de ingrijorare. Asa ca, efectuarea de sporturi care nu va solicita foarte mult efort este recomandat potrivit specialistilor si nu va afecta cantitatea de lapte secretat de glandele mamare. Aceasta cantitate va putea fi afectata in cazul exersarii unor sporturi de performanta.