In timpul copilariei isi fac aparitia o serie de boli infectocontagioase care vor determina de cele mai multe ori formarea de anticorpi care vor proteja organismul pe tot parcursul vietii.
Cu toate acestea, in cazurile unor organisme slabite, cu o imunitate scazuta pot da nastere la o serie intreaga de complicatii, ducand chiar la mortalitate infantila. De aceea, potrivit studiilor s-a demonstrate ca existenta vaccinurilor impotriva acestor boli a redus vizibil gradul de risc ce se abatea asupra populatiei infantile.
Oreionul reprezinta o alta afectiune de acest gen, de natura infectocontagioasa, ce se transmite pe calea aerului, de regula in anotimpurile reci. Perioada de incubatie este de pana la 18 zile. Dupa aceasta perioada va aparea o stare de febra destul de ridicata, starea generala a pacientului fiind afectata puternic.
In maxim 48 de ore de la aparitia primelor simptome se instaleaza inflamatia glandelor salivare ce va da dureri destul de serioase in momentul palparii, pacientul resimtind durerea atat in timpul masticatiei, cat si in timpul deglutitiei.
Tratamentul va fi prescris de catre medicul pediatru, bazandu-se pe administrarea de antiinflamatoare si pe aplicarea de comprese reci la locul inflamatiei. Cu toate acestea, exista si situatii in care este necesara internarea pacientului si tinerea sa sub supraveghere medicala, fiind o boala destul de serioasa.
La adulti, inflamatia se poate localiza si la nivelul testiculelor (orhita) sau la nivelul ovarelor (ooforita).
Aparitia oricarui simptom al bolii trebuie tratat cu multa atentie, dar numai cu sfatul medicului specialist, supravegherea acestuia fiind obligatorie.
Articol realizat de Tatiana Tuţă