Care sunt prioritatile familiei tale? Te-ai gandit sa faci un calendar al vostru care sa includa datele cele mai importante, sa notati acolo indatoririle pentru fiecare in parte dintre membrii familiei, evenimente la care veti participa, activitati pe care le aveti in plan, zile de nastere si multe altele?
Exista varianta clasica a calendarului de perete, pe care poti nota absolut orice, sau mai poti alege Google Calendar, care se poate sincroniza cu telefonul mobil, astfel incat poti urmari toate evenimentele, ele aparand pe culori diferite si anuntate fiind cu o zi inainte de a se intampla.
Pentru copii si dezvoltarea spiritului lor organizatoric este esential sa aveti aceasta activitate impreuna, astfel incat in fiecare duminica seara sa va alocati 15 minute pentru pregatirea calendarului pe saptamana care urmeaza. Aceasta ajuta la eliminarea oricar evenimente surpriza care pot aparea in timpul saptamanii. Fiecare familie poate impartasi calendarul cu bona sau bunicii, astfel incat toata lumea sa fie la curent cu activitatile planuite.
Organizarea prin calendar este ca si cum ai avea un panou de comanda in nava ta – gandindu-ne ca acest calendar reprezinta panoul de control al casei. Acesta poate fi plasat undeva la intrarea in casa, alaturi de locul unde tineti cheile, astfel incat sa fie vizibil pentru toata lumea.
Aceeasi tactica poate fi folosita de catre parinti atunci cand au de comunicat ceva catre departamentul de HR sau catre seful direct. Iti construiesti planul dinainte, punand in detalii tot ceea ce doresti sa discuti. Fiecare angajator este diferit, asa cum si fiecare angajat se diferentiza de ceilalti, si singura modalitate prin care poti fi sigur cat de mult poti impinge limita este prin a fi pe cat este posibil de sincer. Fii pregatita intotdeauna sa oferi solutii alternative!
Majoritatea viitoarelor mamici trebuie sa clarifice cu exactitate perioada de concediu, cu mult timp inainte. Este datoria ta sa-ti intrebi supervizorul cat timp iti poti lua de concediu si cu cat esti platita pentru aceasta? Poti discuta si posibile variante de a te intoarce mai devreme la munca, asa cum este indicat sa discutati posibilitatea de-a mai lipsi din cand in cand, atunci cand este nevoie, pentru a-ti ingriji copilul.
De asemenea, poti opta pentru o perioada de lucru mai scurta, in primele luni cand incepi munca. Insa toate aceste discutii trebuie avute cu mult inainte de momentul nasterii, pentru ca organizarile sa se faca la nivel intern, in companie, iar urmarile sa fie benefice atat pentru tine cat si pentru angajator si pentru colegii care vor prelua activitatile tale pe perioada cat vei fi in concediu de maternitate.
In legatura permanent – Poti sta permanent in legatura cu copiii tai, chiar daca nu sunteti in acelasi loc. Daca ai un copil mic, incearca sa inregistrezi un mesaj, fie un cantecel sau doar vorbind, transmitandu-i un mesaj celui mic. Daca nu poti ajunge la timp pentru un eveniment al copilului, ii poti oferi cadou acea inregistrare pe post de talisman. Este important sa aveti poze prin casa, astfel incat copilul sa va poata vedea zilnic, iar in timpul pauzelor de la serviciu, da-i un telefon si spune-i cat de mult iti este dor sa il vezi. Astfel tu vei avea o zi buna, iar micutul se va simti in siguranta pentru ca te stie aproape.
sursa foto: www.dailymail.co.uk