Toate asociatiile de pediatrie recomanda ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv la san pana la varsta de 6 luni sau cu lapte formula, daca alaptarea nu a fost posibila. De la 6 luni ar trebui sa incepi diversificarea, marea piatra de incercare.
Printre alimentele cele mai nutritive pe care poti sa i le dai bebelusului in primul an de viata se numara si oul, de fapt galbenusul de ou. De la 6 luni si 2 saptamani sau 7 luni poti sa incepi sa introduci treptat in alimentatia sugarului acest aliment. Spun treptat pentru ca la inceput trebuie sa-i dai un sfert de galbenus, dupa cateva zile de pauza ii oferi o jumatate de galbenus, si tot asa pana ajunge sa manance un galbenus intreg la o masa.
Oul contine proteine cu cea mai mare valoare nutritiva, in special cele din galbenus. Grasimile, reprezentate prin gliceride, fosfolipide si colesterol, sunt foarte usor asimilabile. Este bogat in vitaminele A, D, K, in vitamine din grupul B (B1, B2, acid folic si B12) si minerale: fosfor 200 – 250 mg%, fier 3-5 mg%, calciu 60%. Galbenusul este de 20-30 de ori mai bogat in vitamine si substante minerale decat albusul.
Digestia oului depinde de modul in care este preparat. Galbenusul este mai usor digerabil decat albusul, avand efect excitosecretor redus si absorbindu-se integral.
Pe langa aceste numeroase calitati, oul are si un dezavantaj: poate produce fenomene alergice. Pentru ca albusul este cel mai adesea responsabil de reactiile alergice, este indicat ca sugarilor sa li se dea numai galbenusul. Albusul dupa varsta de un an. Se recomanda sa se dea copiilor numai oua de gaina.