Recent, un cercetator in domeniul cancerului ovarian a facut o declaratie surprinzatoare. El le recomanda femeilor care au mai multe cazuri de cancer ovarian, de san sau de col in familie, sa recurga la ovariectomie dupa implinirea varstei de 40 de ani.
Garteh Evans, profesor doctor in ginecologie, sustine ca aceasta operatie invaziva este singura cale de a preveni cazurile dificile de cancer ovarian, informeaza Daily Mail, in format electronic.
Zeci de mii de femei ale caror bunici sau mame au suferit de o forma de cancer a organelor reproducatoare ar putea fi purtatoarele unei gene fatidice care, in 70, pana la 90% din cazuri se manifesta prin declansarea bolii, relateaza modista.ro.
Cu toate acestea, daca femeile aleg sa se opereze, ele injumatatesc riscul de a face cancer. Ovarele produc estrogen si progesteron, doi hormoni care faciliteaza cresterea tumorilor localizate in ele, dar si in san.
Desi speranta de viata a bolnavelor de cancer la san este mare, lucrurile nu stau la fel in cazul femeilor diagnosticate cu cancer ovarian. Mai putin de jumatate din acestea supravietuiesc bolii.
Boala este foarte greu de depistat si, in fazele incipiente, poate semana cu sindromul colonului iritabil. Profesorul Evans considera ca femeile ar trebui sa ia serios in calcul ideea de a-si scoate ovarele, desi, ca urmare a acestei operatii, ele nu vor mai putea sa aiba copii si vor ajunge mai devreme la menopauza.
“Recurgand la aceasta procedura, femeile isi salveaza viata. Momentan, ele se bazeaza exclusiv pe screening, care nu este foarte eficient. Daca si-au intemeiat deja o familie si au peste 40 de ani, trebuie sa ia in calcul scoaterea ovarelor”, declara profesorul.
Acesta sustine ca metoda chirurgicala folosita, cea laparoscopica, asigura un timp scurt de recuperare si reduce suprafata cicatricelor. Statisticile arata ca doar 40% din 7000 de femei diagnosticate anual cu cancer ovarian supravietuiesc pe o perioada de 5 ani.
O femeie din 400 este purtatoare a genelor BRCA1 sau BRCA2, responsabile pentru aparitia cancerului ovarian. Aceste femei au sanse cu 30% mai mari sa faca o forma de cancer ovarian si sunt de 5 ori mai predispuse sa dezvolte cancer la san.
Cercetatorii au descoperit ca, in mai mult de jumatate din cazuri, cancerul ovarian este descoperit prea tarziu, chiar in fazele terminale. Specialistii considera ca ovariectomia este cea mai eficienta metoda de prevenire a cancerului ovarian.
Cu toate acestea, foarte multi medici considera ca masura este mult prea invaziva si ca nu face decat sa mutileze fara sens trupurile femeilor. S-a observat o crestere a numarului pacientelor care cer sa li se faca, profilactic, mastectomie.
Cercetatorii considera ca cea mai buna metoda de a depista riscul de a dobandi cancerul ovarian este aceea de a face teste de sange prin care sa se descopere daca genele responsabile pentru aparitia acestei boli letale sunt prezente in sangele femeilor.
Ovariectomia profilactica ramane o metoda controversata de prevenire a cancerului ovarian.