[imagebrowser id=1405]Ovulatia reprezinta perioada in care organismul femeii elibereaza cate un ovul in vederea fecundarii sale de catre spermatozoid. Cu alte cuvinte, femeia aflata in aceasta perioada are foarte multe sanse de a ramane insarcinata, aducand, astfel, pe lume bebelusul mult asteptat.
Pe de alta parte, cunoasterea primelor semne ale ovulatiei te poate ajuta sa previi aparitia unei sarcini nedorite, fiind considerata a fi una dintre metodele naturale de contraceptie, mai ales in cazul in care durata ciclului menstrual este de 28 de zile, putand fi astfel mult mai usor de calculat.
Ovulatia, ca orice alta perioada lunara, nu trece neobservata. Orice femeie o va putea identifica cu usurinta, folosindu-se de metoda observarii.
Metoda masurarii temperaturii bazale este cea mai des folosita. Cu ajutorul unui termometru, orice femeie isi va putea evalua zilnic temperatura corpului. Orice crestere intervenita, fara a exista vreun motiv medical, te poate duce cu gandul la ovulatie. De obicei, temperatura bazala se va masura pe parcursul mai multor luni, iar atunci cand datele lunare coincid cu cresterea temperaturii bazale atunci se poate vorbi de perioada fertila a unei femei. Potrivit datelor, temperatura corpului nu va avea o crestere foarte mare, fiind o variatie de numai 0,2 grade Celsius in tot acest timp.
Ovulatia aduce odata cu ea si o serie de schimbari la nivelul cervixului. Mucusul cervical va fi mult mai consistent, alunecos si foarte abundent. Acest lucru favorizeaza trecerea spermatozoizilor in vederea intalnirii ovulului pentru fecundare. De asemenea, pozitia cervixului va permite de aceasta data ca spermatozoidul sa ajunga mai usor la ovul.
Chiar daca nu seamana in totalitate cu perioada menstruala, in realitate ovulatia te poate surprinde cu aparitia unor crampe, dureri la nivelul abdomenului inferior. Sanii vor putea fi mai tensionati si sensibili la atingere. Aceste semne nu trebuie sa devina ingrijoratoare pentru femeie, fiind absolut normale in aceasta perioada.