Painea reprezinta un aliment extrem de cautat care este introdus in meniul zilnic al oricarei persoane, inclusiv in alimentatia copilului.
Multi parinti se intreaba daca exista vreun sortiment de paine potrivit pentru copil si mai ales ce cantitate de paine va trebui sa ii ofere pe parcursul unei zile pentru a nu fi incalcate regulile alimentare sanatoase.
Potrivit medicilor, painea cu cereale reprezinta cea mai buna alegere pentru alimentatia unui copil datorita continutului ridicat de fibre al acesteia, usurandu-i astfel digestia si metabolismul.
In ultima perioada numarul producatorilor de paine si mai ales diversificarea acestui produs este din ce in ce mai mare, lucru care ii pune pe parinti in situatii nu tocmai favorabile, nestiind ce fel de sortiment sa aleaga in asa fel incat sanatatea copilului sa nu ii fie pusa in pericol.
Un factor hotarator in alegerea sortimentului de paine consta in chiar gustul sau. Cu alte cuvinte, in cazul in care copilului nu ii va placea gustul painii, mai mult ca sigur nu o va consuma. Tocmai de aceea, trebuie sa va potriviti alegerea in functie de preferintele copilului.
Painea cu o compozitie crescuta de cereale si fara aditivi alimetari reprezinta o solutie cat se poate de sanatoasa, potrivit nutritionistilor. Aceasta are un continut crescut de calciu, fibre, magneziu, acid folic, vitamina E si vitamina B6. Nu acelasi lucru se poate spune despre painea alba care este destul de saracacioasa in vitamine si minerale.
Parintii au obligatia de a citi eticheta produsului. Ori de cate ori observati in compozitie aditivi, conservanti si chiar coloranti alimentari incercati sa evitati consumul produsului.
Cantitatea de paine consumata de copil este prescrisa de medicul pediatru in functie de gradul de dezvoltare al copilului. Unui copil normal ii sunt recomandate cateva felii de paine pe zi – circa o felie la o masa principala. Un copil supraponderal micsoreaza cantitatea de paine din alimentatie uneori pana la scoaterea sa definitiva din meniul zilnic, painea fiind unul dintre cei mai mari factori care determina cresterea in greutate a copilului.