În urmă cu 30 de ani, camera bebelușului avea un singur lucru distinctiv faţă de alte încăperi: pătuțul. Acum, în sprijinul părinţilor a venit şi ştiinţa şi, mai nou, tehnologia smart.
Nu mai e nevoie să stai în fiecare noapte cu inima cât un purice, încercând să prinzi orice sunet cât de mic din camera copilului. E suficient să foloseşti un sistem de monitorizare. Sau, dacă aerul pare închis, ai soluţii şi pentru asta.
Iată cele mai bune gadgeturi care te pot ajuta să creezi o atmosferă confortabilă în camera bebeluşului tău.
1. O stație de monitorizare audio-video
Este cel mai important lucru de care ai nevoie în camera copilului. Mai ales în primele luni, trebuie să știi tot timpul când doarme, când s-a trezit sau dacă are un somn liniștit de-a lungul nopții.
Acest gadget are în principal rolul de a transmite imagine și sunet, dar sunt tot mai populare modelele mai complexe, care oferă și alte informații părinților.
De exemplu, unele transmit detalii despre gradul de umezeală din cameră sau temperatura din aer, iar părinții pot să intervină dacă valorile sunt peste cele optime. Un model Motorola apărut în 2018 permite părinţilor chiar să pună cântece de leagăn copiilor, dacă aceştia sunt prea agitaţi.
2. Un umidificator pentru aer
Umidificatorul de aer ar putea să pară un moft, dar are un rol foarte important în crearea unui climat potrivit în camera copilului. În primul rând, poate să ajute la păstrarea unui aer curat și suficient de umed în încăpere, ceea ce îl ajută pe bebeluș să respire mai ușor.
În același timp, scad șansele ca în acea cameră să se formeze igrasie sau să apară mucegaiul, cauze frecvente care anunță apariția unor alergii.
Dispozitivul este format în principal dintr-un rezervor de apă și un ventilator care pulverizează în aer picături de apă. Un umidificator pentru camera unui bebe poate fi dotat și cu alte sisteme, cum ar fi un rezervor de aromaterapie sau o conexiune prin WiFi, pentru control de la distanță.
3. Lumini de veghe
În urmă cu ceva timp, sursele de lumini de veghe nu erau văzute cu ochi buni, pentru ca specialiștii spuneau că afectează ciclul circadian al bebelușilor. Cu alte cuvinte, lumina de veghe era mai utilă părinților decât copiilor.
În ultimii ani, însă, producătorii au început să creeze adevărate bijuterii care monitorizează somnul bebelușilor și creează o adevărată atmosferă propice în jurul lor. Luminile de veghe folosesc culori adaptate ochilor unui bebeluș, iar intensitatea lor se modifică în funcție de respirația micuților, atunci când dorm adânc sau doar au ațipit.
4. Un dispozitiv care generează zgomot alb
Adulții caută mereu liniștea atunci când vor să meargă la somn: camerele noastre trebuie să fie cât mai bine izolate. Pe de altă parte, însă, în timpul sarcinii, bebelușii aud toate zgomotele din jurul lor, inclusiv sunetul inimii sau circulația sângelui în vene. Asta înseamnă că au nevoie de o sursă de zgomot ca să se simtă în largul lor.
Cercetătorii au stabilit că o sursă de zgomot alb – numită astfel pentru că este format din sunete difuze – poate crea pentru bebeluș un mediu confortabil, asemănător cu pântecele mamei. Asta îl va ajuta să adoarmă mai repede și să petreacă mai mult timp dormind.
Oricâte gadgeturi ar fi în camera bebeluşului, nu vor ţine niciodată locul părinţilor, aşa că fă tot posibilul să le înlocuieşti ori de câte ori poţi şi să petreci cât mai mult timp în apropierea copilului.
Sursa foto: Shutterstock