Copiilor le place enorm sa se joace. Dar si munca poate deveni extrem de distractiva – desigur, intr-o ambianta adecvata. Suntem siguri ca biroul nostru va aduce o contributie insemnata in acest sens. Pentru crearea lui va propunem un decor de basm si de safari. Il puteti realiza si dupa propriile dumneavoastra dorinte – sau dupa dorintele copiilor dumneavoastra.
[imagebrowser id=1023]Blatul de masa se sprijina pe cele doua talpi de sustinere si este insurubat pe acestea printr-un coltar din aluminiu. Peretele posterior, insurubat pe muchiile din spate, nu are numai un rol decorativ, ci actioneaza si ca un consolidator al constructiei.
Materiale necesare:
· Ferastrau vertical (puteti alege intre Bosch PST 650 , PST 700 E , PST 900 PEL sau PLS)
· Slefuitor
· Masina de gaurit cu percutie (puteti alege intre Bosch PSB 500 RE , PSB 500 RA, PSB 650 RE, PSB 750 RCE sau PSB 850-2 RE)
· Masina de insurubat cu acumulator (puteti alege intre Bosch IXO, PSR Select sau PSR 7,2 LI)
· Sistem de pulverizare fina
· Set burghie pentru lemn
· Zencuitor
· Pila pentru lemn
· Hartie de slefuit, granulatie 120 – 240
· Metru de tamplarie, creion moale, guma de sters, ascutitoare
· Capre de lemn
· Chit pentru lemn sau chit auto
· Filer de grunduit
· Placa semigroasa din fibre (placa MDF), 19 mm
Lista detaliata cu materialele necesare:
blat de masa 1100 mm 531 mm 19 mm Placa semigroasa din fibre (MDF)
2 placi pentru picioarele mesei 531 mm 531 mm 19 mm Placa semigroasa din fibre (MDF)
1 Spatar 1100 mm 500 mm 19 mm Placa semigroasa din fibre (MDF)
2 profil aluminiu de 500 mm 500 mm 2 mm
aproximativ 10 suruburi cu cap rotund 4 x 17 mm
aproximativ 12 suruburi cu cap inecat 4 x 40 mm
Gradul de dificultate: 5 stele (avansat)
Urmatoarele instructiuni de montaj sunt valabile pentru placile semigroase din fibre (MDF) cu grosimea de 19 mm. Daca folositi alte materiale sau grosimi, va trebui sa va adaptati in mod corespunzator lista de produse.
Solicitati taierea placilor necesare la magazinul pentru materiale de constructii sau cereti acest lucru unui tamplar.
Pasul 1: Pregatirea si montarea coltarilor de imbinare
Coltarii din aluminiu, cu care veti imbina placile , se gasesc sub forma de profile de aluminiu la magazinele de materiale de constructii. Ii puteti taia cu ferastraul vertical, ferastraul circular sau chiar si cu ferastraul circular manual. In acest scop, reglati turatia sau numarul de curse astfel incat sa fie cat mai mic. In timpul taierii purtati ochelarii de protectie, pentru a va proteja ochii de aschiile de metal. Nu folositi si pentru lemn panza de ferastrau utilizata la taierea aluminiului.
Executati gaurile din coltari cu masina de gaurit si burghiul universal de 4 mm. Adanciti-le cu partea interioara a coltarilor cu acelasi zencuitor pe care-l folositi si pentru lemn.
Asezati acum o latura pe fata exterioara si pozitionati coltarul coplanar cu muchia de sus. Montati-o acolo cu masina de insurubat cu acumulator si suruburi de 4 x 17 mm. Procedati similar si la cealalta talpa de sustinere.
Pasul 2: Imbinarea talpilor de sustinere cu blatul de masa
Asezati una dintre talpile de sustinere cu coltarul insurubat cu muchia sa anterioara pe suprafata de lucru. Acum ajustati la aceasta blatul de masa cu muchia laterala respectiva. Montati talpa de sustinere cu masina de insurubat cu acumulator si suruburi de 4 x 17 mm. Dupa ce ati insurubat la fel si cealalta talpa de sustinere, masa este gata, dar fara peretele posterior si de aceea este inca putin instabila lateral.
Pasul 3: Decuparea si montarea peretelui posterior
Trasati cu creionul conturul pe marginea superioara a placii peretelui posterior. Specificatiile dimensionale le gasiti in schita noastra: http://www.bosch-do-it.ro/mam/bosch-pt-centralpool/diy/houseofbosch/projects/konstruktion_schablone_kinderschreibtisch.pdf.
Decupati modelul cu ferastraul vertical, intotdeauna pe cat posibil deasupra liniei trasate cu creionul. Cu cat veti conduce mai precis ferastraul de-a lungul liniei, cu atat mai putina munca de finisare cu pila de lemn si hartia de slefuit va mai ramane pentru indreptarea ulterioara.
Asezati acum peretele posterior cu partea sa din spate pe suprafata de lucru si ajustati masa cu muchiile sale posterioare la acesta. Pozitia exacta o gasiti in schita noastra.
Acum marcati cu creionul conturul talpilor de sustinere si al blatului de masa, pe peretele posterior. Dati din nou masa la o parte si executati gaurile pregatitoare pentru insurubarea in mijlocul conturului. Nu uitati sa adanciti gaurile pe partea din spate a peretelui posterior!
Asezati masa cu partea anterioara in jos, pe caprele de lemn, si ajustati peretele posterior la aceasta. Montati peretele posterior pe masa cu masina de insurubat cu acumulator si suruburile de 4 x 40 mm.
Sfat util pentru insurubarea a doua piese de lemn:
Intotdeauna executati in piesa care urmeaza a se insuruba prima o gaura pregatitoare cu 0,5 pana la 1 mm mai mare decat diametrul surubului; gaura trebuie largita pentru capul de surub. In cea de-a doua piesa, executati intotdeauna o gaura pregatitoare cu 1 mm mai mica decat diametrul surubului.
Pasul 4: Prelucrarea suprafetelor
Pentru a obtine o suprafata de calitate cat mai buna, inainte de asamblarea corpului de mobilier ar trebui sa va dedicati pregatirii acesteia.
Mai intai umpleti cu spaclul si chitul pentru lemn sau chitul auto gaurile de suruburi din suprafetele expuse privirii ale placilor MDF. Dupa uscare (respectati specificatiile producatorului!) neteziti locurile respective cu hartia de slefuit de granulatie 120.
Apoi tesiti muchiile tuturor pieselor din MDF, prelucrandu-le cu hartia de slefuit de granulatie 120 in unghi de 45 de grade, astfel incat sa se formeze o mica tesitura. Prelucrati suprafata placilor MDF cu slefuitorul si hartia de slefuit de granulatie 120 – 180.
Pasul 5: Tratarea suprafetelor
Mai intai cititi atent indrumarile de prelucrare si pe cele privind siguranta si protectia muncii ale producatorului. Lucrati intr-o incapere bine aerisita si evitati sa fumati, sa mancati sau sa beti in timpul lucrului.
Aplicati filer de grunduit cu trafaletul sau eventual cu un sistem de pulverizare a vopselelor. Lasati-l sa se usuce bine.
Daca in etapa urmatoare doriti sa folositi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastra de pulverizare fina, trebuie sa schimbati rezervorul de vopsea.
Sfaturi utile pentru MDF:
MDF-ul are suprafete puternic absorbante. In acest sens, trebuie sa acordati mai multa atentie – adica sa aplicati mai multe straturi – in special pe canturi. Puteti evita chituirea dificila cu filer (asa se numeste izolarea suprafetelor absorbante), folosind MDF cu folie de grund. Aceasta asigura o acoperire perfecta fara fileri – cel putin pe suprafete.
Slefuiti fin suprafetele si canturile gata grunduite; mariti in acest scop granulatia hartiei de slefuit de la 120 la 180 si pana la 240.
Pasul 6: Lacuirea suprafetelor vizibile
Lacurile sunt disponibile in multe variante si categorii de pret. Factorii hotaratori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastra tehnica de acasa si cerintele legate de calitatea si de rezistenta in timp a suprafetei prelucrate. Solicitati consultanta de la distribuitorul autorizat. Daca nu aveti prea multa experienta in lacuire este recomandabil sa exersati putin pe o piesa de proba.
Cele mai frumoase si mai bune rezultate le obtineti cu lacurile acrilice. Aceste lacuri care pot fi diluate cu apa se aplica extrem de usor si de rapid cu un sistem de pulverizare fina.
Turnati lacul in rezervorul de vopsea si diluati-l eventual cu putina apa. Reglati jetul stropit la duza si cantitatea de lac cu rozeta de reglare, folosind o placa de proba. Jetul de pulverizare poate fi reglat orizontal, respectiv vertical pe suprafete si in jet conic pe muchii. Lacuiti cel mai bine mai intai canturile interioare, apoi pe cele exterioare si, in cele din urma, suprafetele prin treceri uniforme, paralele.