Broccoli ocupa in mod sigur un loc intr-o lista a celor mai sanatoase alimente din lume – nutritionistii s-au pus de acord. Si nu e de mirare ca este socotit un aliment-minune – contine cantitati impresionante de vitamina C (mai mult decat fructul de kiwi sau portocale), dar si vitamina K (pe care o regasim in putine alte alimente), este bogat in fitonutrienti care reduc riscul de boli cardiovasculare, diabet si cancer.
Broccoli este o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic, fier si potasiu si are un continut crescut de calciu. In plus, este bogat in seleniu si sulf si are proprietati antivirale si antibiotice. Studiile arata ca cei care consuma mult broccoli scapa de Helicobacter pylori (bacteria vinovata pentru gastrite si ulcer). Broccoli are insa un mare defect, pe care copiii nu i-l prea trec cu vederea – este amarui. Cu putina imaginatie insa, poti sa alcatuiesti un meniu caruia niciun mofturos nu-i va rezista. Uite o reteta de paste cu broccoli care va fi pe placul juniorului tau.
Ingrediente/ 4 portii
- 250 g paste (fusilli sau penne)
- 100 g broccoli
- o cana cu lapte de migdale
- 250 g branza de tip Cheddar
- 3 linguri de parmezan ras
Timp de preparare: aproximativ 35 minute
Mod de pregatire:
Incalzeste cuptorul la 180 grade. Pune pe foc mare o oala cu apa la fiert, iar cand a dat in clocot, adauga pastele. Scurge-le apoi bine de apa. Separat, pune in apa clocotita, timp de 2 minute, buchetele de broccoli, pe care le lasi doar pana se inmoaie putin, pentru a nu-si pierde proprietatile nutritive. Pune pastele si broccoli intr-un vas rezistent termic, adauga branza Cheddar si toarna deasupra laptele de migdale. Presara si parmezanul ras si lasa la cuptor timp de 5 minute, pentru ca parmezanul sa se topeasca si sa faca o crusta aurie.